Драган Бјелогрлић: Београд окован сjенкама Балкана

  • ДУГО је домаћа телевизија, али и публика, чезнула за правим ТВ кримићем, који може да парира онима снимљеним у холивудској продукцији. Ако је судити према вестима које нам ових дана долазе из РТС, љубитељима узбудљивих полицијских прича ускоро ће бити послужена прва српска „трилер посластица“. И то у епохи!

db

Директор Јавног сервиса Драган Бујошевић потписао је протекле недеље споразум о сарадњи са режисером, продуцентом и глумцем Драганом Бјелогрлићем на играној серији „Сенке Балкана“. Да је реч о озбиљном и високобуџетном пројекту, сведочи и податак да су за израду сценарија задужена чак тројица истакнутих аутора – Дејан Стојиљковић, Стеван Копривица и Срђан Драгојевић. Из пера овог трија настаће костимирани мистични трилер, од кога аутори и емитер много очекују.

– „Сенке Балкана“ су жанровски криминалистичка драма смештена у један интензивни временски период, у којем се два инспектора београдске полиције суочавају са низом убистава, која су извршена на ритуалан начин. Тако бивају увучени у вртлог чудних догађаја, где су умешани висока политика, криминал, тероризам и стране обавештајне службе – поручује креатор серије Драган Бјелогрлић, који не крије велике амбиције.

Радња „Сенки Балкана“ дочарава кризно доба друге половине двадесетих година прошлог века, између „убиства у Скупштини“ и увођења „Шестојануарске диктатуре 1929“. Турбулентни политичко-друштвени живот, низ ритуалних неразјашњених убистава, деловања најразличитијих организација из земље и иностранства, само су део онога чиме ће се серија бавити.

– То време је носталгично за Београд. Период просперитета између два светска рата, који је са собом носио и прегршт изазова. Велике силе су сукобљавале своје политике на овом подручју. Појављивали су се различити страни агенти и бели Руси, а овде су и зачеци нацистичких тајних удружења, као и српске полиције – објашњава уредник серије Марко Новаковић.

НИСУ СА МНОМ КОНТАКТИРАЛИ

МАДА његово име стоји међу сценаристима серије, филмски уметник Срђан Драгојевић за „ТВ новости“ каже да је учествовао у писању само пилот-епизоде и да је о почетку снимању „Сенки Балкана“ сазнао из новина. – Нико са мном није контактирао у вези са евентуалним наставком писања сценарија, тако да не бих могао нешто више да вам кажем на ту тему. У сарадњи са Копривицом и Стојиљковићем, урадио сам пре пола године пилот, који по мом скромном мишљењу изгледа одлично на папиру – кратко нам је прокоментарисао Драгојевић.

За Дејана Стојиљковића, сценаристички узор су, у извесном смислу, аутор Би-Би-Сијеве серије „Бритваши“ Стивен Најт, чије се дело бави сличним историјским периодом, а ТВ сагу ће, опет по угледу на америчке пројекте, „отворити“ дупла пилот-епизода.

– Прича суштински има одлике трилера, али и извесну ширину у самој фабули и ликовима, међу којима постоји и много историјских личности. Занимљив је и сегмент у вези са помало заборављеном причом о белим Русима у Београду. Веома битан „јунак“ приче биће сама престоница, која је у том тренутку стицала обрисе правог велеграда. Парадоксално, како је растао сам град са својим „богатим“ деловима и грађанством, истовремено су се по његовим тадашњим ободима ширили и сиротињски делови – Савамала, Јатаган мала, Пиштољ мала… Ми ћемо се бавити и њиховим становницима, људима са маргине – открива Стојиљковић.

„Сенке Балкана“, у узбудљивој трилер нарацији, препуној обрта и до сада непознатих историјских догађаја, осликава Европу у предворје догађаја који ће обележити 20. век. Радња серије се одиграва претежно у престоници Краљевине Југославије, као неуралгичном тачком и местом у којем су се увек укрштали и сукобљавали најразличитији светски интереси. Али и у Санкт Петербургу, Бечу, Загребу, на Бледу, у Дубровнику и Македонији. Бјелогрлић најављује да ће глумачки ансамбл бити састављен од глумаца из Србије, осталих република бивше Југославије, Русије, Бугарске и Аустрије. Амбициозоно замишљен, ТВ кримић имаће 11 епизода, а емитовање се очекује с доласком првих ласта следеће године.

Извор: Новости.рс/ Милан Аџић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар