На Малом Зејтинлику обиљежене Митровске задушнице

  • У цркви Свете Петке на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу данас је, поводом Митровских задушница, служен парастос за погинуле српске бораце и остале, који су сахрањени у овом спомен-комплексу. Парастос је служио протојереј ставрофор Златко Богдановић, а породице и пријатељи потом су посјетили гробна мјеста својих најмилијих.

Мали Зејтинлик, Соколац Фото: СРНА

Седамдесетседмогодишња Загорка Рашевић из Братунца, која је са супругом и кћерком дошла на гроб сина Славише, српског борца, каже да на сваке задушнице посјећује гроб јединца, али и у другим приликама.

„Окупимо се овако на мјесту вјечног пребивалишта, палимо свијеће, окадимо гроб и помолимо се за његову душу“, каже мајка српског борца, који је погинуо на ратишту у Неџарићима.

Према њеним ријечима, ове године је, за разлику од претходних, нешто мање људи дошло на Војничко гробље, али зато на Марковдан и Зимске задушнице породице погинулих долазе организованим превозом, захваљујући борачким организацијама.

Рашевићева је напоменула да су Митровске задушнице обиљежавале у Илијашу и околини, одакле је послије Дејтона избјегла њена породица, те да се та традиција и данас његује.

СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар