ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ (НЕ)ЗАДОВОЉНИ АКЦИЈОМ ПРИКУПЉАЊА КРВИ (ФОТО)

  • Осма акција добровољног давања крви коју организују млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији одржана је 9. септембра 2019.  године у Новом Саду у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине.

Као и све претходне и ова акција организована је у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада. Овога пута прикључили су се и Удружење студената Републике Српске у Србији, а новина је што је ова хуманитарна акција први пут реализована у склопу манифестације Дани Српске у Србији.

На акцију, која је трајала од 8 до 13 часова, одазвао се 41 давалац да би послије љекарских прегледа крв дало њих 32. Многи би били презадовољни оваквим резултатом, али не и Херцеговци који су у појединим акцијама самостално знали да окупе и више од стотину добровољних давалаца крви.

У име Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији Бојан Миленић је рекао да је ово Удружење било свјесно дозе ризика које носи овај термин.

– Неки су на годишњим одморима, а академска година још није почела због чега је велики број младих још увијек код својих кућа. Познато је да је даваоцима потребно да праве паузу од три мјесеца, а један дио наших давалаца учествовао је у љетњим акцијама давања крви у Херцеговини – навео је Миленић неке од објективних разлога слабијег одзива.

Он је објаснио да је ово удружење сплетом околности у задњих мјесец и по дана имало и неколико непланираних намјенских давања крви за пацијенте који се лијече у Београду, што је донекле лимитирало већи одзив за ову акцију.

– Свјесни да је највриједнији људски живот наши чланови дарују крв кад год је то могуће. На апел Представништва Републике Српске у Београду који су организатори манифестације Дани Српске у Србији, наши чланови су се упутили из Новог Сада у Београд да дају крв и спасу један људски живот. Двије седмице уочи ове акције имали смо још један позив на које се наше чланство одазвало. То је донекле лимитирало потенцијал – каже Миленић и истиче да су Херцеговци у Новом Саду ову акцију, која се први пут одржава у склопу манифестације Дани Српске у Србији, потпуно другачије замислили.

– Искрено, упркос свим лимитима очекивали смо већи одзив како нашег чланства, тако и суорганизатора Савеза Студената Републике Српске који броји више од 1.000 чланова. На жалост, на ову акцију одазвало се тек осморо чланова – истиче Миленић.

Он тврди да су Херцеговци у Новом Саду понудили сарадњу и бројним завичајним удружењима, посебно имајући у виду величину и значај манифестације „Дани Републике Српске у Србији“.

– Посебно бих нагласио да би учешће на оваквој манифестацији требало да буде не само част него и обавеза за све људе који су родом и поријеклом преко Дрине. Само у Новом Саду постоји на десетине завичајних удружења са тог простора. Многи од њих тврде да на папиру имају бројно чланство. Међутим, у пракси то изгледа другачије. Као и код претходних акција уредно смо обавијестили све завичајне клубове са молбом да се придруже, али одговора није било. Нажалост, остајемо и даље једино завичајно удружење, можда и у читавој Србији, које се бави овом хуманом активношћу и то нас нимало не радује – разочарано констатује Миленић.

Константан труд Херцеговаца, ипак, није незапажен. Највише их цијене и подржавају институције које се свакодневно боре да обезбиједе потребне дозе крви – Црвени Крст Новог Сада и Завод за трансфузију крви Војводине.

– Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић увијек је ту да нам помогне и да нас посавјетује. Размјена искустава је веома значајна како би унаприједили сваку наредну акцију – истичу млади из Удружења Срба Херцеговаца у Новом Саду.

Драган Лазић, Зорица Бијелић и Бојан Миленић

Својим присуством младе је подржао Видак Тодоровић члан Извршног одбора Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Пут од 500 км није била препрека за већ едовног даваоца Милана Вуковића који је дошао из Билеће. Милан је такође посјетио сједиште Удружења и том приликом уручена му је захвалница за више од 20 давања крви.

ПРЕШАО ПУТ ОД 500 КИЛОМЕТАРА : Милан Вуковић добио захвалницу за учешће у 20. акцији добровољног давања крви

Слађана Пауковић, Бојан Стегић и Душан Сајфудинов и овога пута потврдили су своју хуманост на дјелу, али и пријатељство са члановима Удружења.

Слађана Пауковић и Бојан Миленић

Немања Ћурић из Нове Гајдобре и овога пута је потврдио изреку “ко хоће – нађе начин, ко неће – нађе изговор“

СНАГА ВОЉЕ: Немања Ђурић из Нове Гајдобре

Подршку од братског Удружења Херцеговина из Суботице донио је Трипо Вуковић са којим су договорене неке заједничке активности.

Марко Никчевић, Трипо Вуковић и Бојан Миленић

Млади из Удружења Срба Херцеговаца ће и у наредном периоду активно радити на реализацији богатог програма Комисије за рад са младима.

– Хуманост није исплатива категорија, па се вјероватно због тога мали број људи и бави тиме, али осјећај када помогнеш некоме нема цијену. Постоји ли ишта вриједније од људског живота  – питају се млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији који најављују даље активности под већ добро познатим слоганом „Дјела, а не ријечи“.

Трифко Ћоровић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Херцеговци у Новом Саду (не)задовољни акцијом прикупљања крви (ФОТО) – НС ДАНАС

  2. Pingback: Херцеговци у Новом Саду (не)задовољни акцијом прикупљања крви

Оставите коментар