Слободна Херцеговина » ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ (НЕ)ЗАДОВОЉНИ АКЦИЈОМ ПРИКУПЉАЊА КРВИ (ФОТО)

ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ (НЕ)ЗАДОВОЉНИ АКЦИЈОМ ПРИКУПЉАЊА КРВИ (ФОТО)

  • Осма акција добровољног давања крви коју организују млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији одржана је 9. септембра 2019.  године у Новом Саду у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине.

Као и све претходне и ова акција организована је у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада. Овога пута прикључили су се и Удружење студената Републике Српске у Србији, а новина је што је ова хуманитарна акција први пут реализована у склопу манифестације Дани Српске у Србији.

На акцију, која је трајала од 8 до 13 часова, одазвао се 41 давалац да би послије љекарских прегледа крв дало њих 32. Многи би били презадовољни оваквим резултатом, али не и Херцеговци који су у појединим акцијама самостално знали да окупе и више од стотину добровољних давалаца крви.

У име Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији Бојан Миленић је рекао да је ово Удружење било свјесно дозе ризика које носи овај термин.

– Неки су на годишњим одморима, а академска година још није почела због чега је велики број младих још увијек код својих кућа. Познато је да је даваоцима потребно да праве паузу од три мјесеца, а један дио наших давалаца учествовао је у љетњим акцијама давања крви у Херцеговини – навео је Миленић неке од објективних разлога слабијег одзива.

Он је објаснио да је ово удружење сплетом околности у задњих мјесец и по дана имало и неколико непланираних намјенских давања крви за пацијенте који се лијече у Београду, што је донекле лимитирало већи одзив за ову акцију.

– Свјесни да је највриједнији људски живот наши чланови дарују крв кад год је то могуће. На апел Представништва Републике Српске у Београду који су организатори манифестације Дани Српске у Србији, наши чланови су се упутили из Новог Сада у Београд да дају крв и спасу један људски живот. Двије седмице уочи ове акције имали смо још један позив на које се наше чланство одазвало. То је донекле лимитирало потенцијал – каже Миленић и истиче да су Херцеговци у Новом Саду ову акцију, која се први пут одржава у склопу манифестације Дани Српске у Србији, потпуно другачије замислили.

– Искрено, упркос свим лимитима очекивали смо већи одзив како нашег чланства, тако и суорганизатора Савеза Студената Републике Српске који броји више од 1.000 чланова. На жалост, на ову акцију одазвало се тек осморо чланова – истиче Миленић.

Он тврди да су Херцеговци у Новом Саду понудили сарадњу и бројним завичајним удружењима, посебно имајући у виду величину и значај манифестације „Дани Републике Српске у Србији“.

– Посебно бих нагласио да би учешће на оваквој манифестацији требало да буде не само част него и обавеза за све људе који су родом и поријеклом преко Дрине. Само у Новом Саду постоји на десетине завичајних удружења са тог простора. Многи од њих тврде да на папиру имају бројно чланство. Међутим, у пракси то изгледа другачије. Као и код претходних акција уредно смо обавијестили све завичајне клубове са молбом да се придруже, али одговора није било. Нажалост, остајемо и даље једино завичајно удружење, можда и у читавој Србији, које се бави овом хуманом активношћу и то нас нимало не радује – разочарано констатује Миленић.

Константан труд Херцеговаца, ипак, није незапажен. Највише их цијене и подржавају институције које се свакодневно боре да обезбиједе потребне дозе крви – Црвени Крст Новог Сада и Завод за трансфузију крви Војводине.

– Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић увијек је ту да нам помогне и да нас посавјетује. Размјена искустава је веома значајна како би унаприједили сваку наредну акцију – истичу млади из Удружења Срба Херцеговаца у Новом Саду.

Драган Лазић, Зорица Бијелић и Бојан Миленић

Својим присуством младе је подржао Видак Тодоровић члан Извршног одбора Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Пут од 500 км није била препрека за већ едовног даваоца Милана Вуковића који је дошао из Билеће. Милан је такође посјетио сједиште Удружења и том приликом уручена му је захвалница за више од 20 давања крви.

ПРЕШАО ПУТ ОД 500 КИЛОМЕТАРА : Милан Вуковић добио захвалницу за учешће у 20. акцији добровољног давања крви

Слађана Пауковић, Бојан Стегић и Душан Сајфудинов и овога пута потврдили су своју хуманост на дјелу, али и пријатељство са члановима Удружења.

Слађана Пауковић и Бојан Миленић

Немања Ћурић из Нове Гајдобре и овога пута је потврдио изреку ”ко хоће – нађе начин, ко неће – нађе изговор”

СНАГА ВОЉЕ: Немања Ђурић из Нове Гајдобре

Подршку од братског Удружења Херцеговина из Суботице донио је Трипо Вуковић са којим су договорене неке заједничке активности.

Марко Никчевић, Трипо Вуковић и Бојан Миленић

Млади из Удружења Срба Херцеговаца ће и у наредном периоду активно радити на реализацији богатог програма Комисије за рад са младима.

– Хуманост није исплатива категорија, па се вјероватно због тога мали број људи и бави тиме, али осјећај када помогнеш некоме нема цијену. Постоји ли ишта вриједније од људског живота  – питају се млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији који најављују даље активности под већ добро познатим слоганом „Дјела, а не ријечи“.

Трифко Ћоровић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: Херцеговци у Новом Саду (не)задовољни акцијом прикупљања крви (ФОТО) – НС ДАНАС

  2. Pingback: Херцеговци у Новом Саду (не)задовољни акцијом прикупљања крви

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина