Додик: За страдање Срба у „Бљеску“ нико није одговарао

  • Председник РС Милорад Додик је поручио да није добро што због злочина током операције „Бљесак“ нико није одговарао

Dodik_620x0
У Градишки у РС данас је обележена 20. годишњица стадања Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ 1995. Године, а председник РС Милорад Додик је поручио да није добро што због тог злочина, који има карактер геноцида, до данас нико није одговарао.

“Страдање Срба у прошлом веку, од првих до последњих година тог века, има карактер века геноцида над Србима, и то је веома лако доказати”, рекао је Додик.

Он је указао да ниједан стравичан догађај страдања Срба, од Јасеновца до других, није добио карактер геноцида, те да постоје “активни процеси” да се Срби окарактеришу различим предзнацима злочиначких и геноцидних активности.

„То је неприхватљиво“, поручио је председник Српске.

Истакао је да „дешавања у западној Славонији говоре да је протерано више од 100.000 људи с тог простора, а један од еламената геноцида јесте масован и организован прогон Срба из Хрватске и доношење одлуке од тадашњих хрватских власти да се то учини“.
“Није добро што нико није за то одговарао“, рекао је Додик, истакавши да се у Хрватској годишњица акције „Бљесак“ слави као велика победа.

Он је поручио да српски народ жели да на овим просторима живи у миру с другим народима, али и да користи сва законска права.

Иначе, према подацима неколико удружења Срба избеглих из Хрватске, у операцији „Бљесак“ 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 деце.

Обележавању годишњице егзодуса Срба из западне Славоније присуствовао је и српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

Обележавање две деценије од страдања Срба из западне Славоније организовало је Удружење Срба протераних из западне Славоније, Српска православна црква и Општина Градишка, пренели су бањалучки медији.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар