Владика Григорије: Партије имају секташки менталитет!

  • Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, гостујући у емисији Пресинг на Н1, казао је да су различитости које има БиХ у вјерском и културном смислу неопходне и да би сви требали бити срећни и задовољни што имамо прилику живјети међу тим различитостима.

vladika

Важно је да се нико не затвара у свој гето. Да комуницирају и један другог осјете и стекну повјерење. То је почетак онога што је неопходно иначе ће бити јако тешко, појаснио је владика Григорије.

„Не требамо живјети у страху од других, него требамо живјети за друге. Ако неко други хоће да нам ускрати слободу, онда је то погубно… Ја сам опредијељен и свим бићем вјерујем у богатство различитости, и мислим да због тога требамо бити сретни и задовољни – што имамо могућност да живимо у тој различитости“.

Да ли је БиХ довољан оквир, или је опција затворити се у гето?
„Кад год живимо једни поред других, живимо са онима који су поред нас. Ако бисмо сви себи направили по државу, она би морала бити отворена према другима. Затворена онтологија је погубни промашај. Какав год идентитет имаш мораш бити отворен према другима“.

Уплитање других држава из региона, па и оних удаљених, узроковало је свађе и ратове – колико је то данас проблем?
„Не можемо да кажемо да може било ко да се затвори у цјелину и не прима друге утицаје. Наша способност да имамо свој идентитет и примамо оно што је добро од других. То је оно што нас чини здравим“, појашњава црквени поглавар.

„Ми смо у суштини добар народ, мислим на све људе који живе у БиХ. Само смо били у многочему наивни. Ко нам је крив што примамо лоше утицаје“.

А да ли је владика Босанац или Херцеговац, или Босанац и Херцеговац?
„95 посто Босанац, 100 посто Херцеговац. Накалемио сам се, али херцеговачки коријен је јак. Прије свега сам хришћанин и сви волимо мјесто гдје живимо. Суштина нашег постојања је да се отварамо шире и више, а наше локално да нам буде космос“, казао је.
Граде се цркве, џамије, али гради ли се живот око богомоља?
„Моја теорија је да узалуд градимо цркве ако нема живота око њих. Џаба их градимо ако нема разумних бића који ће ту долазити. Морамо се бринути о болницама, школама и животу. Политика и политичари су постали све, и све се врти око њих. То је велика заблуда“, став је владике Григорија.

Бизнисмен и Додиков пријатељ?
Противници га оптужују да је цркву претворио у компанију и да је више бизнисмен него владика.
„Христос је корпоративна личност. Сваки епископ треба бити корпоративна личност. У том смислу наше понашање мора бити такво, морамо бити свима све и радити све најбоље што можемо и да све буде у служби живота и људи. И ако тако радимо немамо чега да се плашимо и да идемо својим путем“, рекао је владика и додао да они који га оптужују на крају дођу и кажу да су погријешили.

Сваки манастир је имао своју економију и тиме се морамо бавити, али на људски начин – да никога не повриједимо.
„Један диван човјек који је то започео није имао снаге да настави. Сада очекујемо да то наставе људи који то знају радити боље од нас. Пољопривредом се бавимо на најозбиљнији начин, производњом вина и све нам то добро иде и запошљавамо велики број људи без губитака“, поручио је гост Пресинга.
На челу је митрополије дабробосанске након смрти митрополита Николаја. На питање да ли то значи да ће овај систем бављења бизниса препоручити и другим епархијама одговорио је: „То ником не бих препоручио ко нема снаге да се бави тиме. То је јако тешко и изискује много снаге, а ми смо били приморани да то радимо.“

Приговорили су му због продаје црквеног земљишта у центру Мостара.
„Имам добре манире, а један од њих је када кажем да сам погријешио. Они имају више могућности, једна је да ме убију и разапну. Један од критичара је рекао: ‘Шта ћемо онда без тебе?’ Нисам једном погријешио, него безброј пута„, рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Да ли је грешка близак однос с владајућим структурама, конкретно с Милорадом Додиком? Из опозиционих странака га жестоко критикују јер је заузео страну у односу с политичарима.

„Нисам заузео страну, већ је једноставно дошло до пријатељства и узајамног помагања. Велика мана партија је што имају секташки менталитет. Када те виде с оним другим, одмах зазиру и говоре шта ћу с њима. Додика сам доживио као човјека који је на страшном мјесту и коме треба помоћ, а и он мене исто тако. То не значи да не бих помогао било коме и било када“, одговорио је владика Григорије.

Божићна порука

„У сваком човјеку је Бог. Бог је такав да је спреман да сиђе у свачије срце. Спреман је да свачије срце оживи и обасија свјетлошћу. Морамо да схватимо да нема ништа јаче од милосрђа, и да у сваком човјеку видимо Бога. Када год повриједимо некога другог, да смо повриједили Бога, а када помогнемо некоме, онда да чинимо добро Богу. У овом тренутку то је једино спасење човјека“, казао је владика Григорије

Лидер СДС-а га је у отвореном писму назвао симболом подјела међу Србима у Херцеговини и оптужио да јавно подржава СНСД, а блати СДС.
„На то могу одговорити побожним ћутањем.“

Не треба нас мирити ни Николић ни Ердоган
Сваки корак у БиХ мора бити искрен, пажљив, рационалан, одмјерен и врло је значајно да се ништа не ради лажно посебно када је у питању опроштај, поручио је владика Григорије, епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Замјерио је предсједнику Србије због извињења које је упутио Бошњацима за Сребреницу. Владика Григорије је упутио извињење Дубровнику због страдања.
„Нисам му замјерио што је упутио извињење већ што нас је назвао Босанцима. Али то је било у афекту. Хтио сам нагласити да је опасно да се неко из Србије извињава јер се десио злочин у Сребреници. Мислим да ми босански Срби и муслимани требамо погледати једни другима у очи и да ми то ријешимо, а не Николић, Ердоган или неко десети.“

Владика Григорије је рекао да смо се ми клали између себе и да ми једини можемо то ријешити.
„Не треба нико да нас мири или завађа, ако смо разумни. Једни од других требамо тражити опрост. Када сам у дубровачкој катедрали тражио опрост одмах је на исти начин говорио и бискуп дубровачки и због тога наш однос напредује“, сматра гост Амира Зукића.

У рубрици „Икс-реј“, владика је на кратка питања Амира Зукића одговарао кратким одговорима:

Попови, хоџе и свештеници боље организовани од политичара: Све је то ту негдје. Мало смо релаксиранији. Они гледају како ће проћи на изборима.
Вјерујете ли да ће преживјети мултиетничка и мултиконфесионална БиХ: Вјерујем да је преживјела.

Која вам је политичка опција најближа: Тешко питање. Најближа ми је демократија. Не подносим тоталитаризам.
Емир Кустирица као градоначелник Требиња: Он то већ јесте у почасном смислу. Залажем се да он то буде.

Блиц

Милорад Додик: Добар човјек.
Младен Иванић: Добар политичар.
Младен Босић: Не познајем га да бих могао коментарисати. Изгледа ми уплашено.
Драган Чавић: Разуман, паметан, добар човјек и политичар.
Драган Човић: Ко то бијеше? Разуман, паметан, добар човјек и политичар.
Бакир Изетбеговић: Сложена личност али сигурно добар политичар.
Фахрудин Радончић: Једини који има шансе да преживи као бизнисмен у политици.
Александар Вучић: Трудим се да не мислим превише о њему, компликован је.
Томислав Николић: Занимљив човјек. Типичан српски домаћин који је постао предсједник.
Колинда Грабар Китаровић и Тихомир Орешковић: О мандатару не знам ништа, а о госпођи Колинди немам коментар осим да изгледа као енергична жена, што није лоше за Хрватску.

 

Емисију можете погледати овде

Извор: Н1

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар