Ђенерал Дража Михаиловић ће живјети докле год име српско буде трајало

  •  Драгољуб Михаиловић подигао је устанак против окупатора у Србији 1941. године. Чак и режимски историчари признавали су ту чињеницу и антифашистички карактер. Лозницу, град у Србији који је 1941. први ослобођен, Њемцима су отеле јединице ЈВО под командом потпуковника Веселина Мисите.

dragoljub-draza-mihailovic-sudjenje-790x395

 Пише: Чедо­мир Ан­тић 

Суђење Драгољубу Михаиловићу било је обична фарса. Генералу није пружена прилика за одбрану. Правна процедура није била поштована. Тужилац и судија су непрекидно кршили процесна права оптуженог. Он није имао право да позове свједоке који би иступили у његову одбрану, његови адвокати су систематски ометани, уцјењивани и застрашивани. Једног од њих, Драгића Јоксимовића, јавно је застрашивао чак и југословенски диктатор Јосип Броз. Пресуда је извршена мимо законске процедуре и осуђенику се ни данас не зна гроб. Према досијеу Драгољуба Михаиловића власти социјалистичке Југославије односиле су се као починилац убиства према инкриминишућим доказима. Зато данас суд утврђује да ли је Михаиловић уопште мртав (!). Да је Михаиловић заиста и крив за оно због чега су га комунистичке власт осудиле и погубиле, овакво суђење би морало бити поништено и поновљено. Оно је срамота за државу и правосуђе.

Драгољуб Михаиловић није осуђен због геноцида над Хрватима и муслиманима (данас Бошњацима). Он је осуђен због наводне издаје и због тобожње сарадње са окупатором. И данас слушамо тврдње да је Михаиловић био предводник колаборационистичке и фашистичке војске. Драгољуб Михаиловић подигао је устанак против окупатора у Србији 1941. године. Чак и режимски историчари признавали су ту чињеницу и антифашистички карактер. Лозницу, град у Србији који је 1941. први ослобођен, Њемцима су отеле јединице ЈВО под командом потпуковника Веселина Мисите. Све до 1944. генерал Михаиловић је сматран једним од највећих непријатеља Трећег рајха на Балкану. Зато је Хајнрих Химлер 17. јула 1942. у једном наређењу написао и следеће: „Основица сваког успјеха у Србији и цијелој југоисточној Европи лежи у уништавању Михаиловића. Употријебите све снаге да Михаиловића и његов штаб пронађете, тако да би он могао бити уништен.“ Стотине америчких пилота спасиле су четничке трупе. Десетине мостова и стотине композиција уништиле су трупе вјерне краљу из Карађорђеве лозе. Зато је генерал Михаиловић био именован за министра војног у владама које су биле у прогонству у Лондону. Управо због тога је предсједник Сједињених Држава Хари Труман после рата одликовао Михаиловића високим одликовањем, а САД су после 2000. уручиле признање генераловој ћерци Гордани.

У југословенским земљама је од 1941. до 1945. трајао мрачан, беспоштедан, крвав и бруталан грађански рат. Током година на територији НДХ убијено је више од пола милиона припадника српског народа: Јасеновац, Јадовно, дјечији логори који су однијели око 70.000 живота малољетних, Козара, Подриње… Поједине четничке јединице су у наводној освети и саме чиниле злочине. Ми данас не славимо оне који су у Фочи или код Прозора масакрирале католичку и муслиманску нејач и сиротињу. Српској нацији не требају лажни хероји и они који будућа покољења задужују невином крвљу… Људи слични онима које у Сарајеву и Загребу данас дочекују као јунаке. Сваки злочни је за осуду. Али пошто се инсистира на размјери: четничке трупе су на простору данашње Републике Хрватске за четири године скривиле отприлике онолико смрти колико Хрватска војска за вријеме операције „Олуја“ 1995. године. Број убијених Хрвата међу овим жртвама мањи је од њиховог удјела у укупном становиштву Хрватске. Коначно, четници из ових крајева нису били под непсоредном командом Драгољуба Михаиловића. Комунистички тужиоци покушали су да основу фалисификованих докумената повежу генерала са овим злочинима, али су од тога на крају одустали.

Драгољуба Михаиловића данас клевећу да је био злочинац и фашиста они који желе да фашизују српски народ, оправдају геноцид из 1941—1945, комунистички терор који је вишеструко превазишао све четничке злочине из грађанског рата, прогон српског народа током деведесетих година и будуће укидање Републике Српске.

Свима њима одговор је дао велики Слободан Јовановић: „За живота он (Драгољуб Михаиловић) био је гоњен, клеветан, мучен и најзад уморен. Његово тијело је разнијето на комаде и он нема гроба. Али он и даље живи у души српског народа и ту ће живјети увијек докле српско име буде трајало.“

Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар