ДЕВАСТИРАНА САБОРНА ЦРКВА У МОСТАРУ – Свештеник Којић: Не осјећам се безбједно у овом граду!

  • Православни вјерници и свештенство у Мостару јутрос су у сузама. Саборна црква Свете Тројице у Мостару више не свијетли, а питање је и хоће ли икада свијетлити. Више се са Саборне цркве неће чути ни звона, а неће радити ни сатови о којима се толико писало и који су били симбол мултиетничког Мостара. Ово је епилог пљачке каблова у Саборној цркви и десети пут да се напада на имовину Православне цркве у Мостару и њеног свештенства у овој години.

Мостарски парох Душко Којић (Фотографија: Топ портал)

Старјешина Саборне цркве Душко Којић и свештенство од јутрос у сузама обилазе сваки ћошак ове богомоље која годинама покушава да се издигне из пепела, но очито је да то некоме у Мостару није у интересу.

Којић каже да су опљачкани сви каблови из Саборне цркве и да је штета непроцјењива.

„Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови од струје који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, освјетљења и сата. Ја се питам да ли је ово порука да неко не жели да свијетли Саборна црква, да се не чују звона“, каже Којић.

Подсјећа да ово није прва крађа, али нису сваки пут жељели узнемиравати јавност са крађама. Којићу је опљачкан стан прије извјесног времена, а опљачкана је и Саборна црква, како каже у овој години 10 пута.

„Нисмо пријављивали у јавности из увјерења да ово није напад на цркву већ да је то дјело лопова. Ја се данас не осјећам безбједно у Мостару и питам се да ли је ово порука и дали треба уопште да се обнови Саборна црква. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови. На сваки наш корак напријед неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човјек и свештеник“, каже Којић и додаје да је јутрос у сузама затекао мајстора који је радио каблове , а да су сви који су дошли исто одреаговали.

„Страхујем за своју безбједност, за безбједност заједнице и за безбједност Саборне цркве и питам се да ли је то порука да се она не треба обнављати“, каже Којић.

Додаје да полиција покушава урадити што је у њиховој надлежности и да су неколико пута и ухватили починиоце.

„До сад смо ово доживљавали као пљачке појединаца, али када је оволико уништена да више не може да свијетли и да звоне звона, да сатови не раде ја се питам који су мотиви свега овога“, каже Којић.

Додаје да би затражио и заштиту и састанак да се види о чему се ради, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

„Сви показују вољу и заинтересованост, али то се заврши на обећањима и никада се ништа не реализује. Јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе“, поручује Којић.

Подсјетимо у августу су непознати починиоци провалили врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви, те опљачкали цркву. Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва ”Добротвор”.

Српска православна црквена општина у Мостару прошле године је након низа напада на имовину позвала надлежне органе, прије свих МУП ХНК да хитно пронађе починиоце.

Тада су навели да су се пљачке догодиле у црквама и парохијским домовима у Мостару, Бијелом пољу, Благају, Житомислићу и другим вјерским објектима на подручју ХНК.

”Десетине оваквих и сличних случајева, чији починиоци нису откривени уноси немир и несигурност у све поре наше заједнице. Вјерујемо да није ријеч о изливима вјерске и националне мржње и нетрпељивости према нама и нашој заједници”, навели су тада додајући да би се откривањем починилаца и расвјетљивањем ових дјела отклонила свака сумња и претпоставка да је ријеч о националном или вјерском мотиву истих.

Прошле године је обијена парохијска кућа покрај Цркве Вазнесења Господњег у мостарском насељу Бијело поље.

У више наврата је опљачкана и Православна црква Вазнесења Христовог у Бијелом пољу код Мостара, а једног од пљачкаша снимиле су и камере, те га је полиција пронашла.

Прошле године је обијена парохијска кућа, која се налази непосредно поред Старе цркве у мостарском насељу Бјелушине и однесена је одређена количина новца.

Прије мјесец дана оскрнављено је Православно гробље у мостарском насељу Виховићи  тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Годину прије оскрнављено је и гробље у селу Добрич код Широког Бријега када је на огради око гробља и Цркве Свете Недјеље освануо исписан графит ”Све вас ово чека” и усташки симбол слово ”У”.

Догодио се још низ напада, скрнављења и пљачке имовине која није расвијетљена.

Топ Портал

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар