СЈЕЋАЊЕ НА 15. ЈУН 1992 – Саборна црква у Мостару (ВИДЕО)

  • Саборна црква Свете Тројице запаљена је и до темеља порушена, 15. јуна 1992. године од Муслимана у јединицама ХОС-а.Обнова Цркве Свете тројице започета је 2010. године. У цркви је 1888. сахрањен митрополит Леонтије Радуловић чије су мошти пронађене 2010. приликом обнове цркве.

Mostar1890-1900

Саборна црква у Мостару је била саборни храм епархије захумско-херцеговачке Српске православне цркве у периоду од 1873. до 1992. године. Била је највећа црква на Балкану до краја 19-ог вијека. Саграђена је 1873. године и представљала је један од симбола града Мостара. Налази се на локацији Бранковац. Велелепна, монументална и живописна црква посвећена Светој тројици била је један од највиших и најлепших православних храмова на Балкану. Храм је потпуно срушен у рату 1992. године. Храм је 15. јуна 1992. гранатиран а онда запаљен, а недуго потом и миниран.

Саборни храм Свете тројице грађен је у периоду од 1863. до 1873. године. Новац за градњу дао је српски живаљ Мостара и околине. Велики прилог послао је султан Абдул Азиз, а део новца дарован је из Руске Империје. Градитељи цркве били су херцеговац Спасоје Вулић и познати неимар Андреја Дамјанов.

Храм је Базиликалне основе, са малим и малобројним отворима, надоградња је византијског стила са шест неједнаких купола на високим остакљеним тамбурима, који су освијетљавали унутрашњост. Звоник који је грађен убарокном стилу, атике са готичким и оријенталним шиљцима и богата пластика око отвора, биле су стилске карактеристике Цркве Свете тројице у Мостару.

Спољне мере цркве у основи су 26 x 45м, висина централне куполе је 30м, а висина звоника са крстом је 45м. У унутрашњости цркве доминирали су елементи у богатом позлаћеном дуборезу, импозантни олтар са 44 иконе, класицистичка уља на платну, кружно степениште са проповедницом и свечана престола за владику и свештенике. Крајем 20. века, центрану куполу и јужни зид осликали су грчки фрескосликари. Велика троделна камена капија, дело архитекте Момира Коруновића, изведена је почетком 20. века у стилу национално-романтичарског експресионизма.

Слава Саборне цркве у Мостару је Празник Педесетнице (Силазак Светог духа на апостоле).

Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Milorad Reply

    volio bih da se završi za mog života ali neće, neznam hoće li to doživjetidjeca koja se tek rađaju,tu se samo zna ko plaća ali ko pije ma i to se zna zato grigorije voza blindirana kola krije se da ga neko ne smakne al nije sam pola pije pola šarcu pardon popovima i graditeljima daje a glavni su polu Srbi koji ostaše u mostaru dalje neću al bih volio da nije ovako volio bih da tu nije upleten ni vladika ni popovi ni Vanja Pešut volio bih da neprave preduzeća kojima pokrivaju krađe da popadije budu popadije a ne vlasnice preduzeća

Оставите коментар