Свети Нектарије Егински: Помолите се за здравље овом светитељу и очекујте чудо!

Свети Нектарије Егински прославља се у православној цркви и међу њеним верницима сваког 22. новембра. Овом нововековном светитељу приписује се више од 2.000 чуда.

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина поред Атине, којег је сам основао. Рођен је у Силиврији Тракијској 1846. године у сиромашном дому. Замонашио се у манастиру Хиос 1876. године. Као епископ Пентапољски, за кратко време је стекао велики углед и у народу и у Цркви.

За њега говоре да је за живота стално наилазио на људску неправду. Често је био шиканиран и трпео понижења, био је и јак на речима, али благе нарави.

Чуда је чинио, како кажу, и за живота…

… али она су посебно постала видљива након његовог упокојења, 1920. Сматра се да је и сам боловао од канцера. Његове мошти су 20 година остале целе, као да је заспао, пуштајући свето миро, а над њима небројено људи нашло је исцељење, нарочито оболели од рака. На списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију и Паркинсонова болест. Такође су забележена његова чуда у разним несрећама као што су бродоломи, сурвавање аутобуса у провалију, напади ајкула, уједи змија и остали. Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Оно што је за Србе Василије Острошки, за Грке је свакако св. Нектарије Егински –

Православни верници из многих земаља одлазе по спас код његових моштију у цркву на грчко острво Егину, али и у манастире у којима се налази део моштију овог чудотворца и исцелитеља, које су расуте по читавом свету. О његовим исцељењима такође сведоче бројне књиге.

Зато се верници данас суздржавају од тежих послова и дан посвећују молитвама за здравље у којима обавезно помињу и име Светог Нектарија Егинског.

У земунском манастиру светог архангела Гаврила налази се икона овог чудотворца која се износи само петком, за вечерње, кад му се служи акатист. Икона је такодје стигла из Светотројичког манастира на Егини, задужбине новопројављеног грчког светитеља.

Молитва прва Светом Нектарију Егинском

О мироточива главо, Светитељу Нектарије, архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга Светом Нектарију Егинском

О Свети Нектарије, оче богомудри! Прими, чувару вере православне, исповедање уста људи христоименитих, који се сабраше данас у храму благодаћу Божијом која у теби живи. Вест достиже до земље (руске/српске) да се ти, велики међу Светима угодниче Божији, јављаш на свим странама света онима који призивају име твоје и од рака исцељење болеснима дарујеш.

Чусмо за јереја, твога имењака, Нектарија, који храм у име твоје подиже, са мукама великим, јер од рака на грудима тешко боловаше и крв му сваки дан из ране истицаше и страдаше он веома, али дело свето не остављаше.
А ти си, Светитељу многомилостиви, са Неба изненада сишао и пред њиме се у храму појавио. Он, пак, мислећи за тебе да си сабрат и један од смртних, од тебе затражи да се за њега помолиш и рече:

“Болестан сам веома, али хоћу свету цркву да подигнем, да у њој Свету Литургију макар једном одслужим заједно са парохијанима, а после нека умрем, јер се смрти не бојим.”

А ти си, оче, иако бестелесан беше, сузама лице своје оросио! И загрливши страдалника, целивао си га и рекао: “Не тугуј, чадо моје, јер ћеш, пошто болешћу будеш искушан, убрзо оздравити. И сви ће за чудо ово сазнати.” Овај, пак, исцеливши се, разумеде с ким је говорио, али ти си тад већ невидив постао.

О велики угодниче Христов, Нектарије! Тај храм је данас довршен и чудеса се твоја као море умножише! Ми схватисмо да молитве праведника треба да буду подржане нашим усрђем за службу Божију и решеношћу да за Христа умиремо, да бисмо оздравили. Моле те, оче праведни, болесна чада твоја: да се на нама испуни воља Божија, добра, угодна и савршена, јер Бог неће смрти грешника, већ да се грешник обрати и жив да буде.

Ти, пак, пророче воље Божије, исцели нас благодатним јављењем својим, да велики буде Бог на Небесима и на земљи у векове векова! Амин.

Опанак.нет

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар