Браћа по крви: Делегација из Херцеговине на комеморацији у Лидицама

  • Након потписаног Меморандума о сарадњи  чешке општине Лидице и Пребиловаца,  два мјеста чији су становници скоро истријебљени током фашистичких злочина у Другом свјетском рату, делегација Пребиловаца и Епархије ЗХиП присуствовала је комеморацији и помену жртвама Лидица. 

kom 00

Из Лидица  ексклузивно за Слободну Херцеговину 
Текст и фото: Радоје Елез и Лазар Ђорем

Домаћини су направили изванредан дочек делегацији из Херцеговине. На централној комеморацији у Лидицама и делегација Пребиловаца и епархије ЗХИП имала је исти третман као амбасаде земаља присутних на комеморацији.

За сутра је планирана литургија у цркви Светог Преображења у Прагу за све православне вернике из бивше Југославије и Чешке републике.

Лидице су имале тешку судбину и по страдању у Другом светском рату сматрају се после Пребиловаца за насјтрдалније место у Европи.

Лидице су тешко пострадалe послије убиства Хитлеровог протектора Чешке Рајнхарда Хајдриха. Атентат је извршен 27. маја 1942, а Хајдрих је умро од задобијених рана 4. јуна исте године.

kom 01

Послије сумње за везу села са атентаторима, која није потврђена, Нијемци су одлучили да над Лидицама изврше стравичну одмазду. Њено извршење започело је већ 10. јуна када је цјелокупно становништво села ухапшено, да би мушкарци затим били одвојени од жена и деце.

Тога и наредних дана стријељано је, без икакве кривице, 199 Лидичана, 192 мушкарца и седам жена. Послије три дана од хапшења Нијемци су одвојили мајке од дјеце.

Жене су одведене у логор у Равенсбрику, а дјеца, претежно, у логор у Хелмну у Пољској. Ту су поубијана у камионима-душегупкама. Дио деце је предат њемачким породицама на усвајање. Смртно је страдало 98 лидичке дjеце.

Послије рата пронађено је и враћено мајкама или другим сродницима 18-oро дjеце из села.

Према доступним подацима укупно је страдало или нестало 320 становника Лидица, односно 63,5 одсто становника.

Село је спаљено и експлозивом сравњено са земљом и тако потпуно уништено 1. јула 1942. године.

kom 02

На фотографијама Бранко Екмечић-председник МЗ Пребиловци, свештеници Радивоје Круљ, парох мостарски и Борис Чоловић парох из Метковића и Весо Ђорем, председник удружења грађана Лука Праг који је и направио мост између Пребиловаца и Лидица.

Очекује се да делегација из Лидица узврати посету приликом освештања храма Христовог Васкресења у Пребиловцима 8. августа ове године.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар