ДАНИ КОЛОНИЗАЦИЈЕ У НОВОЈ ГАЈДОБРИ: Чувари херцеговачке традиције

  • Прошлог викенда (13.-16.09.) у организацији Савета МЗ Нова Гајдобра организована је друга по реду манифестација „Дани колонозације Нова Гајдобра 2018“.

Идеја да се организује оваква манифестација потекла је из тежње становника Нове Гајдобре да очувају и негују традицију, обичаје својих предака који су колонизацијом крајем 40 година XX века из разних крајева бивше државе, понајвише из Херцеговине, населили Нову Гајдобру.

Програм овогодишње манифестације је осмишљен тако да траје 4 дана и да је прилагођен младима. Првог дана у сарадњи са драмским студиом „Арс либери“ организована је дечија представа и наградна лутрија коју је посетило око 70 деце из нашег места. Такође, у сарадњи са Мајом Пилиповић и Саветом за родну равноправност општине Бачка Паланка организована је радионица за жене на тему израде и украшавања колача.

Други дан је био резервисан за књижевно-гусларско вече где су учешће узела деца из Основне школе „Алекса Шантић“ читајући стихове Дучића и Шантића и гуслари из Удружења „Његош“ из Врбаса. Такође, захваљујући Јосипу Швецу и Ољи Нађ презентован је филм о Новој Гајдобри и првим годинама колонизације. Никола Јаничић је приредио изложбу старих слика на дату тему што је изазвало велику пажњу и интересовање грађана.

Треће вече је била резервисано за доделу плакета заслужним појединцима из различитих области живота и рада. Плакете су додељене Недељку Шушници из области уметности, Весељку Тривуновићу – спорт, Ђорђу Гргуревићу – привреда, Данилу Лучићу – наука, РТВ Војводина за медијску промоцију, Фондацији „Тијана Јурић“ и оснивачу Игору Јурић – област хуманитарног рада.

Специјална захвалница уручена је Алекси Пецељу из Сиднеја – Аустралија за промоцију овог места. Након тога уследио је наступ КУД „Јован Дучић“ Нова Гајдобра са гостима из Челарева, Парага, Сечња.

Последњи дан је имао еколошко-хуманитарни карактер јер је у сарадњи са УГ „Чепом до осмеха“ прављен мозаик од чепова на спортским теренима где су учешће узела деца из Нове Гајдобре.

Извор: Бачка Паланка Вести
Фото: Никола Јаничић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар