ХЕРЦЕГОВИНА У ВОЈВОДИНИ: Чувари традиције из Бачке Паланке

  • У четвртак (25.10) у Галерији Народне библиотеке Вељко Петровић одржана је културна манифестација под називом „Херцеговина у Војводини“. Организатор догађаја је Удружење „Стара Херцеговина у срцу“ под покровитељством Општине Бачка Паланка

Удружење „Стара Херцеговина у срцу“ постоји две године. Основала га је група ентузијаста са циљем очувања и неговања културе, традиције, фолклора и обичаја становниства који воде порекло са подручја БиХ, Црне Горе и Србије.

-Сарађујемо са другим организацијама ради остваривања циљева, успостављања контаката и организовања манифестација. Манифестација „Херцеговина у Војводини“ је трећа у организацији нашег удружења у општини Бачка Паланка. Желимо да кроз наше  очувамо традиционалне вредности, свесни утицаја модерних технологија и интернета, где је све доступно једним кликом – истакао је Војислав Зубац, председник Удружења.

 

Свечана сала библиотеке је била мала за посетиоце који су имали интересовања за овај догађај. Служила се традиционална херцеговачка трпеза, уз разнолик културно-забавни програм. Гости су имали прилику да сушају беседе о Херцеговини, извођење песама уз гусле, гангу, интерпретацију песма Јована Дучића и Алексе Шантића док су за то време дегустирали херцеговачка јела.

Велики број гостију се прикључило стварању сјајне атмосфере, па су том приликом наступили Јово Радош, који је гостима причао више о историји Херцеговине и њеном настанку .

Гуслари Војин Радојичић и Петар Мишовић све присутне су вратили у историју и подсетили како звуче праве херцеговачке песме уз гусле.

Хелена Нађ и Немања Карановић су рецитовали поезију Алексе Шантића и Јована Дучића, а ЦТКУ „Коста Абрашевић“ је још више дочарао песму о Херцеговини.

У оквиру догађаја гостама је приказан филм о колонизацији Нове Гајдобре и Гајдобре.

Бачка Паланка вести

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар