ДАНИ КОЛОНИЗАЦИЈЕ У НОВОЈ ГАЈДОБРИ (ВИДЕО)

  • Централне вечери традиционалне манифестације „Дани колонизације“ које се одржало од 26. до 29.септембра 2019.године у Новој Гајдобри, посетиоци су уживали у вечери фолклора у извођењу Културно-уметничких друштава из Нове Гајдобре, Бачког Маглића, Младенова, Парага и Пећинаца.

Како се могло чути у најави програма прије 70 и више година преци Новогајдобрана дошли су из различитих крајева бивше државе, прије свега Херцеговине, Босне, Црне Горе, Косова и Метохије и населили су Нову Гајдобру. То није било обично путовање испуњено авантуристичким поривима, него велика сеоба народа. Многи стручњаци тврде да је та колонизација била једна од највећих организованих пресељења становништва у историји Европе.

– Кад смо полазили из мјеста било је тужно са много плача, са много узбуђења.  Испраћени смо са нешто одјеће и то што је могло на коње једно 12 километара до превоза било је. И не знам да ли су више туговали они што остају или ми који идемо. Не зна се куд се иде. Ближа је данас Америка него што је онда била Војводина. У возу смо добили рјешења ђе ко иде у коју улицу и у коју кућу. И ови кочијаши што су били овде тачно су знали ђе долазимо и довели су нас ту у кућу и тако смо се доселили и уселили – једно је од карактеристичних свједочења времешнх колониста.

Програм вечери 28.септембра отворио је Младен Лучић, председник савета МЗ Нова Гајдобра, доделивши плакете заслужним грађанима овог насеља. Из области привреде плакету је добио Петар Јелић и компанија „Петар плус“ ДОО. Исто признање из области образовања и културе припало је Јадранки Вукановић. Магистар Милан Зутковић је носилац плакете заслужних грађана из области науке, а у области спорта  је то Зоран Ратковић. У области хуманитарног рада плакету је добио др Хатим Зухти Ахмад Хамден.

Посебне захвалнице су додељене професорима Јовану Јаничићу, Радојки Драгумило и Невенки Буквић. Постхумна захвалница је додељена Вељку Буквићу. Захвалнице су уручене и Божидару Миловићу, председнику Уружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, као и Браниславу Шушњици, председнику Општине Бачка Паланка. Такође, захвалнице су додељене Душку Ћутилу, директору Фонда за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима аутономне покрајине Војводине, Маји Пилиповић испред савета за родну равноправност, Војиславу Зупцу испред удружења „Стара Херцеговина у срцу“, Дарку Божовићу директору установе за спорт и рекреацију „Тиквара“ и групи волонтера из Нове Гајдобре.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар