9. САЧ ФЕСТ У НОВОЈ ГАЈДОБРИ: Ни мањег села, ни бољег домаћина (ФОТО + ВИДЕО)

  • Познати гастрономи из Београда, чланови Кулинарске федерације Србије /КФС/, тврде да су Новогајдобрани оборили рекорд са чак 78 такмичарских екипа у спремању сача!

Након једноипогодишњег “закључавања“, “социјалне дистанце” и борбе са “геополитичком инфекцијом”, како на додјели Сретењског ордена рече уважени умјетник Емир Кустурица, колико је народ огладнио окупљања и млади ожедњели дружења, најбоље се видјело у недјељу, уочи Видовдана, у Новој Гајдобри, гдје се у два дана окупило до 2.000 домаће чељади и посјетилаца са стране…

– Није у питању само “откључавање”, кога нико званично није ни најавио, него очување традиције у спремању старог народног јела-јагњетине испод сача, а бројка од чак 78 пријављених екипа из региона то најбоље свједочи – ријечи су Гојка Куљића, предсједника Удружења грађана “Сач-фест,” као домаћина и организатора ове гастрономске, али и туристичко-забавне и спортске манифестације.

Он подсјећа да је ово била “Међународна сачијада” са екипама из Републике Српске /Вишеград,Челинац,Лопаре../. Федерације БиХ /Очевија код Вареша/, Брна и Прага из Чешке, читаве Војводине и земље Србије. И да се од 150 гастрономских манифестација годишње у Србији, половина организује управо у Војводини.

Загријавање је започело ноћ раније, рукометном утакмицом РК “Вишеград” и РК Гајдобра” у новоизграђеној спорсткој дворани,а потом културно-умјетничким програмом у центру Нове Гајдобре. Играли су и пјевали млади из КУД-ова из Бачке Паланке, Вишеграда, Руменке и Нове Гајдобре.

Ученици из ОШ “Алекса Шантић”, који чине играче и пјеваче КУД “Јован Дучић”, имали су потом своје музичке тачке и сутрадан током Сачијаде, од извођења химне “Боже правде” па надаље.

– Као чланови жирија и загрижени љубитељи гастрономније много путујемо,али не памтимо да се негдје окупило близу 80 екипа.Ни мањег села, у коме, како чујемо, преноћи мање од 1.000 душа, ни бољег домаћина – каже председник жирија Душан Штулић, који је са гастрономадима Јованом Вукелићем и Јорданом Настасијевићем, жирирао и овога пута.

ПОБЈЕДНИЦИ

Најукуснији сач припремила је екипа „Кад јагањци утихну“, али је награду великодушно препустила екипи Тим систем из Старе Пазове.

Друга је била екипа Пита хаус из Футога, а због уједначеног кваликтета, додијељене су три треће награде и то: Кумови варљивог лета, Чибовци Челарево и САО Херцеговина Гајдобра.  Награде су обезбиједили:Лимарија “Себастијан” из Бачке Паланке, “Грнчарија” Злакуса код Ужица,предузеће “Мајевица” такође из Б.Паланке и други спонзори..

У бацању камена с рамена најдаље је хитнуо Боле Бошковић, музичар и Гајдобре – 8,06 метара.

И док су се јагњетина и кромпир,”уједињени” зачинима, крчкали и пекли на тихој ватри, а пиво текло потоцима, на температури ближој 40, него 35 степени, млади су трчали у џаку /и то у врећама од кафе,не од кромпира као на осталим сличним смотрама,потезали бродски коноп,које су Требињци са јадранских пловила даривали Гајдобранима и Новогајдобранима, Невесињцима и осталим снагаторима у ове поратне године.

Од 12 мушких екипа, побједник у повлачењу конопа била је екипа Генерација 1975, а од четири женске екипе тријумфовале су дјевојке из “Алинг Конел” компаније Риста Дангубића.

Два братска села,од којих једно зову “Мала Херцеговина”, а друго су 1922.године населили највише Херцеговци, али и Срби из Високе Крајине и Косова и Метохије, кроз овакве манифестације додатно се зближавају и уче једни од других. Додијељене су и три специјалне награде и то “за очување српске традиције” екипама из Челинца /Република Српска/, затим Удружењу Срба Херецеговаца из Суботице, које је предводио Љубо Килибарда, као и Удружењу Срба из Херцеговине у Новом Саду, а екипу је водио Бојан Миленић.

У екипи се налазио и предсједник Удружења др Божидар Миловић, један од оснивача овог завичајног удружења Спасо Комад и други доајени Удружења, али и мноштво херцеговачкигх студената, који су нудили пршут, уштипке, сир, масти и чајеве од љековитих трава с Волујка.

У неко доба запјевали су и ону из радних задруга 1948., коју су пјевали њихови ђедови: “А што нас је виђет фино, кад радимо колективно!

Домаћини већ најављују јубиларни 10. “Сач фест”,наредног љета,када ће мјешани достојно обиљежити и 100 година од оснивања овог колонистичког насеља са именом Нова Гајдобра.

-Јесте, јесте,”нема љета без ђетета”, примјећују познаваоци са стране, јер председник Удружења Гојко Куљић, већ је поносни родитељ седморо дјеце и осмо је на путу!Занимљиво је да четири организатора “Сачијаде”из Нове Гајдобре,имају поромство које већ броји 16 клинаца и клинцеѕа

У Новој Гајдобри тврде да је послије точка, проналазак сача -други највећи изум у историји човјечанства и да све више такмчара настоји да овлада магијом једноставне кухуње.Јер, док је жена шеф у кући у кухињи, у спремању сача на отвореном-доминирају мушкарци.

И док је сунце тонуло у плодну бачку равницу,а Ратко Младић са билборда у главној улици и оркестар трубача испраћали госте,.група момака,невјешто али грлено и ритму завилчајне ганге је запјевало:

Ми смо момци из Гајдобре Нове
ђе но рађа мајка соколове!

Текст: Миливоје Бештић

Фотографије: Никола Јаничић

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар