Михољдан – Дан кад славимо Светог Кирјака Отшелника

  • Данас се православни верници сећају Светог Кирјака, а овај празник познатији је у народу као Михољдан. Свети Кирјак био је хришћански светац и мученик из 4. века који је за живота важио за стуб хришћанства и узор монашких врлина. За собом је оставио строг монашки правилник по коме су монаси јели само једном дневно, и то након заласка сунца.

Православна црква прославља Светог Киријака Отшелника – Михољдан 29. септембра по јулијанском календару. Црквени календар Ђурђа Црнојевића за 1494. годину као и црквени калнедари објављени у Црној Гору у годишњаку Орлић од 1865. – 1870. не спомињу Михољдан, него само преподобног Киријака Отшелника.

Рођен је 448. године у Коринту. Отац му се звао Јован и био је свештеник. Мајка му се звала Евдокија. У раној младости постављен за чтеца саборне цркве у Коринту. У својој 18-тој години одлази у Јерусалим у манастир светог Јевтимија, где се замонашио.

Свети Киријак је био крупан и снажан телом, и такав је остао до дубоке старости, и поред тешког поста и бдења.

У пустињи се понекад годинама хранио само сировим зељем.

Био је веома активан у борби за православље изобличавајући јереси, нарочито оригенизам. За себе је говорио, да га откако је монах сунце никад није видело да једе нити да се гневи на кога. По уставу Светог Харитона монаси су јели само једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Умро је у својој 109-тој година живота, 557. године у манастиру Светог Харитона у Јерусалиму где је и сахрањен.

Kаже се да су људи рођени на овај празник изузетно надарени и да им је предодређена велика срећа у животу.

Постоји веровање да ће, уколико време на почетку октобра буде лепо, зима бити хладна.

За разлику од многих других црквених празника, народ каже да на данашњи дан треба радити, али не у кући. Обичај вероватно потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме.

Такође, верује се да се на Михољдан не треба венчавати. И ово је веровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

Уз то, овај дан се назива и мишји дан, због веровања да ће мишеви и остале пољске животиње данас угинути ако до сада нису опремиле своја склоништа храном за зимски период.

У Боки Которској, Михољдан зову још и господски празник, јер су га славиле чувене поморске породице тог краја, а морнари на овај дан никада нису испловљавали на море како не би увредили свеца.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар