ДАН ЗАДУЖБИНАРА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Плакета „Лука Ћеловић Требињац“ уручена Фондацији „Сестре Булајић“

  • Универзитет у Београду прихватио је иницијативу Удружења Требињаца  Јован Дучић у Београду да се установи Плакета – признање за задужбинарство и доброчинство, и да се назове именом Луке Ћеловића Требињца, именом човека који је сву своју имовину завештао Универзитету Краљевине Србије, тј.  Универзитету у Београду.

Руководство Универзитета у Београду, на челу са ректором професором др Владимиром Бумбаширевићем, донело је одлуку 28. фебруара 2018. године да се установи Дан задужбинара, на коме би се, поред осталог, додељивала Плакета Лука Ћеловић Требињац за задужбинарство и доброчинство, као знак захвалности за помоћ и допринос у раду студената и професора Универзитета у Београду на пољу образовања, развоју науке и културе.

За Дан задужбинара одређен је 11. септембар, дан кад је Лука Ћеловић Требињац 1911. године саставио свој тестамент и однео га на оверу Суду вароши Београда.
Ове године, 11. септембра, у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду пред великим бројем званица, међу којима су били и представници Удружења Требињаца Јован Дучић у Београду, уприличена је свечаност на којој је по први пут додељена ова Плакета.

Плакета је постхумно додељена Лепосави и Митру Булајићу, оснивачима фондацији Сестре Булајић.

Лепосава и Митар Булајић су основали овај фонд у знак сећања на своје ћерке, Ксенију и Љиљану, које су трагично изгубиле живот у авионској несрећи, а наменили су га стипендирању сиромашних студената, архитектуре, математике и физичке хемије и за по два најбоља одбрањена дипломска рада из архитектуре и физичке хемије, из области на којима су дипломирале и радиле њихове ћерке.

Жири за доделу Плакете као да је знао да оснивачи Фондације сестре Булајић имају неке везе са носиоцем имена Плакете, Луком Ћеловићем Требињцем.

Наиме, Лепосава Булајић, девојачко Илијић, рођена је у Придворцима, крај Требиња а њен супруг Мират рођен је на Вилусима. Венчали су се у манастиру Дужи и једно време живели у Требињу. Животни пут их води даље до Приштине и Београда.

Плакета је уручена наследницима породице Булајић.

Плакета ће бити додељивана сваке године појединцу или правном лицу.

У свом поздравном говору ректор професор др Владимир Бумбаширевић изразио је наду да ће Универзитету бити враћена сва имовина одузета после Другог светског рата, те да ће све задужбине оживети и имати своју праву функцију, чиме ће бити испоштована жеља задужбинара.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

Дио тестамента Луке Ћеловића Требињца

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ДАН ЗАДУЖБИНАРА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Плакета „Лука Ћеловић Требињац“ уручена Фондацији „Сестре Булајић“ | Radio Trebinje

  2. srbo Reply

    banda komunističkih okupatora je nakon okupacije Srbije,otela i univerzitetski poklon od Luke Ćelovića trebinjca.Do danas ti okupatoti nisu ništa vratili i sigurno rekoše da neće dokle god budu na vlasti.

Оставите коментар