75 година од пробоја јасеновачких логораша

  • Данас се обележава Дан сећања на пробој јасеновачких логораша, који се догодио 22. априла 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе.

У логору је убијено око 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Највеће стратиште тог логора било је у Доњој Градини.

За датум обележавања узет је 22. април – дан када је група од 1.075 преосталих логораша 1945. године кренула у пробој из логора Јасеновац, а само се њих 127 домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора.

Према проценама које је на основу првих ексхумација извршила државна Комисија ФНРЈ, а које је потврдио и Центар Симон Визентал, у јасеновачким логорима нестало је 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

НДХ је у једном надмашила нацисте – била је једина држава која је имала посебне логоре за децу – Сисак и Јастребарско, кроз које је прошло 33.000 малишана, а убијено близу 20.000 деце до 14 година старости.

Доња Градина, највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, формирана је у августу 1941. године.

Јасеновац је био највећи логор смрти у фашистичкој творевини Независној Држави Хрватској и читавој окупираној Југославији за време Другог светског рата. Оно што логор Јасеновац чини симболом страдања је неописиво суров начин на који су логораши уништавани. Број жртава никад није тачно утврђен.

Директор Јавне установе „Спомен подручје Доња Градина“ Тања Тулековић изјавила је да због превентивних мера у вези са ширењем коронавируса, неће бити одржане програмске активности те установе планиране у оквиру обележавања 75 година од пробоја последње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: 75 година од пробоја јасеновачких логораша

Оставите коментар