ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА НА ВАЛУ – Симбол заједничког живота Црногораца и Херцеговаца

  • Ова прелијепа и необична црква налази се на обали Билећког језера, припада мјесту Враћеновићи у Црној Гори, центру племена Опутне Рудине.

Симбол је заједничког живота Срба из Црне Горе и Херцеговине. Као и вјерници, којима је пружала духовно уточиште и сама је била изложена разним друштвеним катастрофама.
Саграђена је 1926.године и то на темељима старије цркве, која је потицала из 14. вијека. Порушена је за вријеме Аустроугарске, а у периоду комунизма строго су биле забрањене службе, окупљања и одржавање цркве.
Црногорци и Херцеговци су жељели да ојачају своје духовне везе са овом светињом, па су овај храм реновирали прије неколико година.
Издигнута на каменитом и трновитом узвишењу имала је јако неприступачан прилаз, па су вјерници истовремено са реновирањем радили и на проширењу пута, како би се ова узбрдица лакше савладала.
Тако је Храм Светог Великомученика Георгија опет постао духовна окосница за вјернике и са једне и са друге стране границе.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар