Чајниче: “Вијогор” промовише здрав живот и очување природе

  • Планинарско-еколошко друштво „Вијогор“ из Чајнича, које је основано у априлу 2013. године, за кратко вријеме постало је препознатљиво по бројним акцијама у природи.

cajnice

Друштво тренутно броји 30 активних чланова, који организовањем успона на околне планинске врхове, излетима у природу, обиљежавањем стаза и пошумљавањем голети, настоје да подигну свијест младих Чајничана о значају физичке активности, планинарења и боравка у природи, али и о потреби њене заштите. Предсједник Друштва Саша Машић најавио је и заједничку акцију са планинарима из Крагујевца.

„У мају ћемо угостити око 50 чланова Планинарског друштва `Гора` из Крагујевца са којима ћемо организовати успон на врх Хајдановицу, висок 1.467 метара који се налази у близини Чајнича“, рекао је Машић. Он је посебно похвалио дјечију секцију „Вијогора“, у којој је тренутно 15 основаца и средњошколаца, којима старији чланови преносе своја планинарска искуства и уче их здравом начину живота и очувању природе. Машић је напоменуо да „Вијогор“ има одличну сарадњу са Шумским газдинством „Вучевица“, које, осим у пошумљавању, помаже и финансијским средствима за набавку планинарске опреме.
„Наставићемо сарадњу са `Вучевицом`, јер нам је, поред чланарина, ово једини вид финансирања“, рекао је Машић.
У 2014. години, планинари и еколози из Чајнича пели су се на врхове и обилазили пећине у околини Чајнича, учествовали су у успонима на Маглић, Зеленгору, Волујак, Љубишњу, Дурмитор и Каблар, а сличне активности планирали су и у овој години.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар