ФОЧАНКА НА КРОВУ ЕВРОПЕ: Јелена Симовић се попела на Елбрус

  • Планинарка и алписнисткиња из Фоче Јелена Симовић попела се на највећи врх Европе, на планини Елбрус на Кавказу, у Русији, који се уздиже 5.621 метар изнад мора.

 

Јелена је овај подвиг извела јуче у 10.45 часова по локалном времену, као члан експедиције од 35 планинара из БиХ, Србије, Македоније и Хрватске.

У кратком јављању Срни након силаска са врха, двадесетрогодишња Јелена, позната по надимку „фочанска вучица“ рекла је да је поносна што је постала најмлађа жена из БиХ која је успјела да се попне на „планину смрти“.

„Елбрус носи назив планина смрти због темепратура које се љети спуштају испод минус 30 степени Целзијуса. Било је напорно, устајање у поноћ, ходање по јаком вјетру и невремену. Ипак, јутро је обећавало, тако да нас је сунце испратило са планине, иако смо претходно шест дана у шаторима чекали лијепо вријеме. Задовољна сам и поносна на себе. Тијело функционише другачије изнад 5.000 метара надморске висине, али хвала Богу нисам имала проблема са висином“, испричала је Јелена.

Експедиција се тренутно налази у граду Терскол у подножју Елбруса, а Јелена каже да се бори са опекотинама и отвореним ранама од сунца.

Овом експедицијом 13-годишњи Данин Јуско је постао најмлађи планинар из БиХ, а и регије који је приступио на овај врху, а Јелена Симовић најмлађа жена из БиХ која је то успјела, пише Клиx.ба.

Повратак кући предвиђен је у уторак, 24. јула.

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар