140 година Невесињске пушке: Херцеговачки устаници окупили се на северу Бачке!

  • После 140 година Херцеговачки устаници су се окупили на једном месту. И то на најсевернијој тачки српске земље у Суботици.

041

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
У оквиру обележавања дана Завичајног удружења”Херцеговина” из Бачког Душанова вечерас је у Суботици представљена изложба познате херцеговачке сликарке Биљане Ристић.
Публика је по први пут имала прилику да види слике на камену на којој су осликани ликови херцеговачких устаника. До ове вечери ту привилегију имали су само посетиоци Слободне Херцеговине (погледај овде)
Приказано је 10 од укупно 20 слика које чине целину, а све у склопу обележавања великог јубилеја – 140 година од Невесињске пушке.
Пројекат је од самог почетка изазвао велико интересовање, па би ове изложбе могле убудуће да буду не само састајалиште Херцеговаца већ и упознавање потомака чувених устаника.

У име организатора, присутне су поздравили Сретен Пиштало, председник завичајног удружења”Херцеговина”, док је испред општине Суботица госте поздравио Илија Маравић.
Миле Тасић ликовни критичар је врло надахнуто говорио о приказаним радовима.
– Биљана Ристић нам није само верно приказала ликове већ је успела на камену, на само њој својствен начин, да обичном гледаоцу прикаже карактер јунака свога доба.

Част да отвори вечерашњу предпремијерну изложбу имала је Наташа Глигорић, потомак чувеног војводе Пера Тунгуза.

– Дуго се бавим овим послом, али да је ова изложба потпуно другачија од свега што сам до сада радила најбоље сам осјетила вечерас када сам имала жељу да заплачем. Осјетила се посебна метафизика и сваки посјетилац изложбе имао је потребу да се детаљније распита о разним појединостима, било да је ријеч о животу устаника или распитивање о секо техници којом су рађене ове слике на камену – рекла је за Слободну Херцеговину, ауторка Биљана Ристић.
Говорећи о даљим плановима сликарка је истакла да изложба носи и посебну мисију.
– Циљ ми је да окупим на изложбама потомке и да се међу њима створи нека посебна симбиоза, а посетиоце да вратимо у бурна а славна времена Херцеговине.Поред Наташе Глигорић остварила сам контакте и са Ненадом Зимоњићем, Браниславом Баћовићем, Смиљком Милићевићем и очекујем их на предстојећим излагањима.

08

Мајстори камена: Сликари Бата Анђелковић и Биљана Ристић

Изложба ће се даље селити у Нови Сад , Београд а сама завршница је резервисана за Невесиње и Требиње у јулу и августу ове године.

На крају Биљана Ристић се захвалила свима који су је у досадашњем раду подржали.
– Драго ми је што су снагу пројекта препознале и званичне институције као што је Министарство спољних послова Републике Србије Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону које је и покровитељи пројекта, затим Општина Невесиње, Општина Требиње, завичајна удружења Херцеговаца у Србији, портал Слободна Херцеговина…

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар