Сретење: Суботица – престоница Херцеговине!

  • Завичајно удружење Херцеговаца из Суботице вечерас је у пуној сали ресторана хотела „Патриа” у Суботици прославио Сретење.

00

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Најмлађе и од завичаја најудаљеније удружење Херцеговаца у Србији је на најсевернијем делу српских земаља прославило Сретење. Тако је на дан државности Србије, Суботица постала херцеговачка престоница.
Ово удружење је основано јануара прошле године и за кратко време је направило врло завидне резултате. Практично, чега год су се дохватили у злато су претворили. Њихова прва акција било је скупљање помоћи за оболелу Сандру Сворцан, која је успешно оперисана и вратила се нормалном животу.

25

Поздрав из Херцеговине: Радован Палавестра

Потом су прославили дан удруења , а у време поплава су скупили значајан прилог 200.000 динара које су поделили за помоћ Србији и РС. Премијерка РС Жељка Цвијановић их је за овај гест наградила плакетом, као и удружење Билећана и Невесињаца у Београду. Ипак, оно по чему су се Херцеговци у Суботици издвојили је донаторска вече за Пребиловце. Том приликом је скупљено рекордних 5.500 евра за градњу Храма Васкресења, а бесједа владике Григорија коју је изрекао том приликом и данас се препричава.

24

Др Ненад Иванишевић

Суботичани су били врло активни и у раду Координационог одбора херцеговачких удружења, а Сретен Пиштало и Боро Вукајловић практично нису изостали ни са једног скупа земљака без обзира ко и где их је организовао.

20

Скуп је благословио прота Драган Стокин, а након тога чула се химна „Боже правде” коју је извела Виолета Радић чланица СКЦ „ Свети Сава” из Суботице.

023

Милимир Вујадиновић

Потом се окупљенима обратио у име домаћина Сретен Пиштало, председник овог удружења. Подсећајући на досадашње активности Пиштало је најавио и планове за ову годину.

081

Пјевачка група КУД “Невесиње”

– Најпрече обавезе тичу се саме унутрашње организације, омасовљавање чланства и адаптирање просторија које смо недавно добили захваљујући градској управи Суботице. У току маја и јуна мјесеца организоваћемо више књижевних вечери и изложби. А и ове године намјеравамо да наставимо са акцијом „Подигнимо Пребиловце”. Планирамо, сходно нашим могућностима, да учествујемо у даљем развоју и обнови живота Светих Пребиловаца, а у договору са осталим херцеговачким удружењима планирамо и заједничку посјету Херцеговини.

06

Миливоје Бештић

 

Из Херцеговине су за ову прилику допутовали наченик општине Невесиње Момчило Шиљеговић, потпредседник скупштине Билећа Немања Папић. а госте је у име Херцеговине поздравио Радован Палавестра, начелник општине Источни Мостар. У име владе Србије присутнима се обратио др Ненад Иванишевић, а у име домаћина града Суботице Милимир Вујадиновић.

30

Делегација из Херцеговине: Момчило Шиљеговић, Радован Палавестра и Немања Папић

У богатом програму које је водио ненадмашни Миливоје Бештић госте су забављали мушка пјевачка група КУД „Невесиње”, група „Искон” из Суботице и гусларски шампион Милош Паровић из Невесиња. Своје стихове рецитовали су пјесници Божидар М. Глоговац, Симо Голубовић и Предраг Опалић, док је Дучићеве стихове рецитовала гимназијалка Лана Капор.

21

Признање домаћинима од Уроша Милојевића

Урош Милојевић, председник херцеговачког удружења из Зрењанина домаћинима је поклонио монографију „Кроз источну Херцеговину”.

18

Година у знаку Херцеговачких устаника: Биљана Ристић

Посебна атракција вечери била је видео презентација Херцеговачких устаника познате сликарке Биљане Ристић. Део поставке са јучерашње изложбе у Градској кући Суботице био је представљен и у фоајеу хотела Патриа.

141
Сама ауторка је најавила да ће финална изложба бити представљена у Невесињу 9. јула.

042

Херцеговци су вече завршили гангама.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар