Слободна Херцеговина » ДУБРОВНИК, 22. АВГУСТ 2019. ГОДИНЕ: Представљање књиге ‘Четничко удружење у Дубровнику’
НАСЛОВИ

ДУБРОВНИК, 22. АВГУСТ 2019. ГОДИНЕ: Представљање књиге ‘Четничко удружење у Дубровнику’

  • Након вишегодишњег рада, с дуљим и краћим прекидима, аутора мр. сц. Ива Дабелића, 22. августа с почетком у 19 и 30 сати у самостану св. Кларе, Дворани папе Ивана Павла лл., одржаће се представљање књиге ‘Четничко удружење у Дубровнику 1934. – 1936.’ која како сам аутор каже ‘прониче у срж чет­ничке организације и четничког дјелова­ња уДубровнику, упознаје с њего­вим циљевима, методама дјеловања и бројчаним стањем.

 

 

‘Темељем ове изворне четничке грађе долазимо до нових спознаја и не тако давне дубровачке прошлости, која досад није била довољно позната ни стручној, а још више широј јавности, посебно млађим генерацијама. Чет­ничко дјеловање током тридесетих година двадесетог стољећа засигурно је имало посљедичне везе и с догађа­њима на дубровачком подручју током ратних година од 1941. до 1944. године’, записао је Дабелић.

‘Четничко удружење у Дубровнику 1934. – 1936.’ кључна је и за разумијева­ње четничког покрета за Домовинског рата, ‘када се агресија на Дубровник настојала оправдати његовим навод­ним српским карактером’, поручио је рецензент др. сц. Јакша Рагуж који ће уз др. сц. Маријана Сиврића, др. сц. фра Јосипа Сопту, др. сц. Антуна Ческа и Дабелића говорити у четвртак о књизи.

Иво Дабелић рођени је Мљећанин. Основну школу завршио је у Бабином пољу, а Учитељску школу у Дубров­нику. При Филозофском факултету у Задру дипломирао је на теми ‘Средњовјековно друштво код јужносла­венских народа’. До сада је публиковао већи број чланака, расправа и студија у научним и стручним часописима и зборницима. Објавио је књиге те моно­графије из историје Мљета, као и књигу о Основном школству и учитељским теча­јима у дубровачком окружењу од 1836. до 1869. године.

ИЗВОР: ДУБРОВАЧКИ ЛИСТ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина