БЕОГРАД, 2. МАЈ 2019. ГОДИНЕ: Представљање књиге „Српско срце Јоханово“

 

Аутор Веселин П. Џелетовић, председник Удружења писаца „Поета“, свој роман написао је 2010. године. Књига је преведена на руски, француски, немачки, енглески, грчки, италијански, јерменски и македонски језик. Добила је и бројне награде, као и специјално признање Академије „Иво Андрић“.

Џелетовић је овим романом загребао по болној теми трговине органима, која је део трагичне судбине Срба током борбе за опстанак на Косову. Дотакао се озлоглашене „Жуте куће“ и исказао истину која заслужује пажњу. Можда највећа вредност романа и јесте истина коју нам доноси, али поетски преобликована, без страшних и мучних призора страдања.

Писац је Јохана упознао 2004. године на српском гробљу једног косовског села и тако сазнао невероватну причу. Јохан Вагнер, Немац племићког порекла, након успешне трансплантације срца, почиње да сања непознате пределе, сеоску кућу, плавооког дечака и православну цркву. Са тим мислима одлучује да оде на Космет и сазна идентитет донора. Немац дознаје да је човек захваљујући коме је жив заправо био киднапован и након смрти дечакове мајке одлучује да пређе у православље, а дечака усвоји.

Све се заршило тако што је дечаков ујак пристао да Јохан усвоји дечака, али тек пошто је овај прешао у православље и обећао да се дечаков име и презиме неће мењати, како би остао последњи потомак ове породице. Роман Веселина Джелетовића „Српско срце Јоханово“ говори о тешком и мукотрпном животу Срба на Косову, о њиховом страдању и о истини за коју зна цео свет, али неће да призна. Джелетовић својим романом даје частан допринос да истина о Косову изађе из енклава ограђених бодљикавом жицом.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар