ДУБРОВНИК, 22. АВГУСТ 2019. ГОДИНЕ: Представљање књиге ‘Четничко удружење у Дубровнику’

  • Након вишегодишњег рада, с дуљим и краћим прекидима, аутора мр. сц. Ива Дабелића, 22. августа с почетком у 19 и 30 сати у самостану св. Кларе, Дворани папе Ивана Павла лл., одржаће се представљање књиге ‘Четничко удружење у Дубровнику 1934. – 1936.’ која како сам аутор каже ‘прониче у срж чет­ничке организације и четничког дјелова­ња уДубровнику, упознаје с њего­вим циљевима, методама дјеловања и бројчаним стањем.

 

 

‘Темељем ове изворне четничке грађе долазимо до нових спознаја и не тако давне дубровачке прошлости, која досад није била довољно позната ни стручној, а још више широј јавности, посебно млађим генерацијама. Чет­ничко дјеловање током тридесетих година двадесетог стољећа засигурно је имало посљедичне везе и с догађа­њима на дубровачком подручју током ратних година од 1941. до 1944. године’, записао је Дабелић.

‘Четничко удружење у Дубровнику 1934. – 1936.’ кључна је и за разумијева­ње четничког покрета за Домовинског рата, ‘када се агресија на Дубровник настојала оправдати његовим навод­ним српским карактером’, поручио је рецензент др. сц. Јакша Рагуж који ће уз др. сц. Маријана Сиврића, др. сц. фра Јосипа Сопту, др. сц. Антуна Ческа и Дабелића говорити у четвртак о књизи.

Иво Дабелић рођени је Мљећанин. Основну школу завршио је у Бабином пољу, а Учитељску школу у Дубров­нику. При Филозофском факултету у Задру дипломирао је на теми ‘Средњовјековно друштво код јужносла­венских народа’. До сада је публиковао већи број чланака, расправа и студија у научним и стручним часописима и зборницима. Објавио је књиге те моно­графије из историје Мљета, као и књигу о Основном школству и учитељским теча­јима у дубровачком окружењу од 1836. до 1869. године.

ИЗВОР: ДУБРОВАЧКИ ЛИСТ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар