Жртве логора Дретељ не вјерују у правду (ВИДЕО)

  • Припадници СИПА, прошле седмице, на подручју Љубушког, Широког Бријега, Чапљине и Мостара ухапсили су пет лица осумњичених за ратни злочин над цивилима у логору Дретељ на подручју Чапљине 1992. године.

logor-dretelj

Тројица ухапшених осумњичена су и за силовање Српкиња, саопштено је из Тужилаштва БиХ. Ипак, жртве логора Дретељ не вјерују у правду – Суд и Тужилаштво још чека с процесуирањем одговорних.

Тешко је вјеровати у правду која се чека скоро 25 година, кажу жртве ужасног злочина у логору Дретељ. Не вјерују у Суд и Тужилаштво БиХ које није било у стању да процесуира одговорне, упркос бројним свједочењима жртава. Посљедње хапшење не доживљавају као почетак кажњавања злочинаца, него као још једну у низу фарси или представа за јавност. Јер, неки међу ухапшенима и раније су били у Тужилаштву, па су пуштени да се бране са слободе.

Љекар Олга Драшко је једна од жртава ужасног злочина почињеног у злогласном логору Дретељ. Посљедице мучења су огромне и она је и данас на лијечењу. У својим свједочењима, Олга Драшко прича да су злочинци радили све оно што човјек не може ни да замисли да једно људско биће може да уради другом.

Каже да су их злочинци тукли чиме су стизали, што су имали при руци…летвама, чизмама, ножевима.Испричала је да су по тијелима заточеника резали крстове, те скидали скалпове ножевима са главе. Каже да је Медић најчешће радио са ножем, он му је био главно средство.

Иван Медић из Љубушког који је ухапшен прошле седмице, и раније је хапшен па пуштен, без обзира на свједочанства. У правду не вјерује Миливоје Бокић који је такође један од мученика који су претрпјели ужасе и понижења у злогласном Дретељу.

– Ја не могу ни у шта да вјерујем када је Иван Медић пуштен да иде. Више не вјерујем судовима. Ником. Судови и Тужилаштво не раде свој посао како треба – огорчен је Бокић.

Бокић поручује да сви који су чинили злочине треаба да одговарају за своја недјела.

– Иван Медић је један од најгорих који је радио злоодјела. Са њим се повезује Тончи Рајића, а нису само они били – каже Бокић.

Вукан Ковач, предсједник удружења логораша регије Требиње, рекао је да је неприхватљиво и највећа трагедија да сви Срби који су осумњичени за било какав злочин буду затворени и из затвора се бране, а они осумњичени за злочине над Србима приведу се и пусте да се бране са слободе и на тај начин се униште докази.

Ковач каже да за злочине треба да одговара више од 60 починилаца. Неки су осуђени у Шведској и Норвешкој, али у земљи у којој је злочин почињен – злочинци су очигледно заштићени. Тужилац Џуд Романо десет година је истраживао овај случај. Предмет је завршио у фиоци, кажу у Удружењу логораша регија Требиње.

Поступак и процесуирање злочинаца требало би да је давно завршено – поручују жртве које су страхоте и понижења доживјели 1992. године у том злогласном логору.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар