ЗК „Освит“ у Београду: Памтиће нас по траговима које оставимо за собом!

  • У организацији Књижевног друштва Раковица вечерас је у Центру за културу и образовање Раковица у Београду представљен Завичајни клуб “Освит” из Билеће. 

01

У Раковици је одржан прави мали свесрпски сабор. Наиме, домаћини из Књижевног друштва Раковица угостили су Завичајни клуб “Освит” из Билеће и женску пјевачку групу “Жене Kрајишкије села”.

05

ДОМАЋИН: Никола Рајаковић поздравља госте

У име домаћина госте из Билеће је поздравио Никола Рајаковић, председник Књижевног клуба Раковица не заборављајући сва велика имена која је Херцеговина оставила српству.

14

Верица Брновић чита дјело Лазареле Мићуновић

Књижевно представљање отворила је Верица Брновић читајући одломке књиге “Пут ка себи” даровите Лазареле Мићуновић, а потом је Миодраг Љумо Хрњез, председник ЗК “Освит” упознао присутне са активностима овог клуба који је основан прије шест година у Билећи.

11

Мидораг Љумо Хрњез: ЗК „Освит“ је грудва која се закотрљала и оставља све већи траг

– Ми смо хтјели да нашу Билећу учинимо љепшом, да из заборава отргнемо оно што је сакривено. Много је Билећана расутих по свијету на које смо поносни, али много је и оних за које и не знамо да имају наше корјене. Билећа је једини град који има два оскаровца, најбоља млада одбојкашица свијета потиче из Билеће, шампион Аустралије у каратеу је поријеклом из Билеће и имамо читаву плејаду глумаца, писаца…

06
Хрњез је присутне упознао са радом ЗК Освит који има широку лепезу дјеловања.
– Осим новина који су једини штампани медиј у нашем граду који излази периодично, бавимо се издаваштвом, па смо до сада објавили 12 наслова, а у припреми је још неколико наслова који ће ускоро угледати свјетлост дана.

17

Београду поклонила осмјех: Здравка Бабић

Хрњез је посебно поносан на ликовно саборовање које носи име Симеона Добрићевског, а које је ове године је организовано по четрвти пут.
– Посебна радост је била што смо имали ликовно-вајарско саборовање, па је Билећа добила двије вриједне скулптуре које су настале за свега четири и по дана. Мада урађени у веома кратком времену радови Михајла Глигорића Глише и Давида Јовановића остали су трајно благо Билеће, а њиховом љепотом остао је задивљен је и један од најпознајитијих херцеговачких вајара Миливоје Бокић који је радио Равногорски парк у Билећи.

Поред овога Завичајни клуб организује и поклоничка путовања.
– До сада смо имали више од 25 путовања и видјели више од 150 српским манастира, рекао је Хрњез.

09

Са пером пише, на татамију противнике брише: Маја Вујиновић

Ипак, као највећи резултат рада овог вриједног клуба Љумо је истакао позоришне представе.

– У нашој режији одиграно је 15 позоришних представа. То је увелики успјех за тако малу средину као што је Билећа.

Као један од проблема које је Хрњез навео је и чињеница да млади људи који носе овакве пројекте студирају или одлазе на рад у веће центре што додатно отежава организацију оваквих манифестација.

– Само оно што је записано може да траје и да се изучава – да остави траг да смо живјели у овоме времену. Освит је као грудва која се закотрљала и што иде даље оставља за собом све веће трагове, закључио је Хрњез.

15

Рајко је први афоризам упутио Маји у знак подршке

У наставку програма публика је могла чути афоризме Рајка Антовића, а публици се представила и млада Маја Вујиновић која је свега 24 сата пре ове промоције постала вицешампион БиХ у каратеу.

16

Вјера Раичевић казује стихове пјесникиње Здравке Бабић

Стихове пјесникиње Здравке Бабић казивала је Вјера Раичевић. Чувени Војо Гњато је Здравкину поезију описао као “ афродизијак за оне тек опсједнуте вирусом љубави и подсјетник за све оне којима љубав открива љепоту људског живота”. Током вечери сама ауторка је казивала стихове из књиге “Мјесец је вајао жену” која ће бити ових дана бити објављена.

02

Видимо се на сијелу Билећана 12. децембра: Владимир Чубрило и Борислав Кркелић из Завичајног клуба Билећана у Београду

Миодраг Љумо Хрњез нас је подсјетио на „Књигу рана“ казивајући стихове своје пјесме “ Ко оста оста“.  По ријечима аутора, инспирацију за ову пјесму нашао је у натпису полураспалог камиона на борбеној линији.

03

Ускоро књига поезије: Лазарела Мићуновић

Своје стихове из још необјављене књиге читала је Лазарела Мићуновић.

12

Жене Крајишкије села

Посебан утисак вечери оставила је пјевачка група “Жене Крајишкије села”. Оне су поред својих изворних пјесама за ову прилику отпјевале и “Пјесму Билећанима” коју је написао Жељко Кукић, предсједник Културне заједнице Крајина.

13

Сви смо ми помало Билећани: Жељко Кукић

Како је сам рекао, Кукићи воде поријекло из Баљака код Билеће, па су и његови стихови потврдили тезу да се Срби дијеле на оне који знају да су Херцеговци и оне који ће то тек сазнати.

18

Водитељ програма. Анђелка Пауновић

Водитељ и домаћин вечери била је Анђелка Пауновић, члан националног одбора Књижевног друштва Раковица.

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар