ДУЧИЋ У СРЦУ СТАРЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Књаз пјесника у Никшићу сабрао браћу по перу

  • Синоћ је у Никшићу, у организацији Удружења књижевника Црне Горе „Свободијада“ одржана Трибина посвећена пјеснику Јовану Дучићу.

nk 03
Књижевно вече „Дучићев пут“ одржано је у сали Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“.
Учесници вечери су били књижевници из Требиња, чланови СПКД „Просвјета“: проф. др Радослав Милошевић, мр Велибор Шиповац и мр Рајко Танасијевић.

nk 01
У првом дијелу програма, учесници су говорили о књигама које су написане о Јовану Дучићу, као и књигама које је Јован Дучић као дипломата написао, а то су: „Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање“ и есеј „За мир“.
Велики пјесник Јован Дучић је приказан као врсан познавалац историје, међународних прилика и односа тога времена, као и историје интереса великих сила када су у питању простори Балкана.

nk 00
Учесници књижевне вечери су истакли да су анализе које је радио Јован Дучић у том времену, истовјетне данашњим условима на Балкану, Европи, интересу великих сила и проблему малих сила, те да његова дјела могу бити буквар данашњим дипломатама.
Студенти Филозофског факултета су читали Дучићеве пјесме, а у другом дијелу програма су се пјесници из Требиња представили никшићкој публици са својим пјесмама.

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар