Живопис новоизабраног Епископа Илариона

  • На редовном заседању Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном од 15. до 22. маја 2022. године, игуман манастира Драганац, високопреподобни архимандрит Иларион (Лупуловић) изабран је за викара Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, са древном титулом Епископ новобрдски.

Архимандрит Иларион рођен је као Растко Лупуловић 16. октобра 1974. године у Београду од оца Илије и мајке Данице. Основну и средњу школу похађао је у Београду и 1991. године уписује факултет драмске уметности, одсек глума. Растко је показао велики таленат и у Атељеу 212 где је био виђен као један од перспективнијих глумаца млађе генерације. Међутим, и поред љубави према драмској уметности, љубав према Христу и монашком позиву била је јача. Још од 1992. године редовно долази у манастир Високи Дечани и коначно 1996. године постаје у овом манастиру искушеник. Као искушеник, Растко је пролазио сва редовна послушања у манастиру, живећи у послушању свом игуману, садашњем Епископу рашко-призренском Теодосију. Искушеник Растко је замонашен 1998. године у чин мале схиме на празник Св. Краља Стефана Дечанског у Дечанској лаври, добивши монашко име Иларион по Св. Илариону Великом. Показујући усрдну ревност у монашким послушањима монах Иларион је рукоположен у чин јерођакона 1999. године, а 2001. године прима презвитерски чин и постаје јеромонах.

Будући посебно надарен за уметност, јеромонах Иларион је поред осталих послушања највише радио у иконографској радионици манастира. По благослову свога игумана јеромонах Иларион је у периоду од 2008. до 2010. године у два наврата по неколико месеци боравио на испомоћи у манастиру Пећка Патријаршија помажући у редовним богослужењима и припремајући манастир уочи устоличења Његове Светости Патријарха Српског у октобру 2010.г. Недуго после тога, по благослову новоизабраног Епископа рашко-призренског и дотадашњег игумана Дечанског, Владике Теодосија, јермонах Иларион бива одређен за вршиоца дужности настојатеља манастира Гориоч, показујући велику ревност у раду са верним народом источког краја и помажући сестринству у обнови манастира. Коначно, о Сретењу 2011. године отац Иларион бива послан у манастир Драганац у Косовском Поморављу, где преузима управу манастира најпре као вршилац дужности настојатеља, а потом и као настојатељ манастира, у коме се убрзо скупило монашко братство од десетак монаха и искушеника.

Јеромонах Иларион је по благослову свог Епископа, поред већ раније завршеног факултета драмских уметности, 2010. године уписао Богословски факултет који је завршио у року од четири године са завидним успехом. У Косовском Поморављу о. Иларион је наставио да ради не само на изградњи и адаптацији манастира Драганац, већ и са верним народом. Редовно је предавао веронауку деци у локалној српској школи и често држао предавања широм Епархије и широм наше Цркве на разне богословске теме.

Године 2012. јеромонах Иларион добија чин протосинђела, а на Ђурђевдан 2015. године примио је чин архимандрита и именован је за архијерејског заменика Епископа рашко-призренског. На тој дужности помагао је свом Епископу у црквено-пастирским активностима. Архимандрит Иларион је у време свог боравка на испомоћи у манастиру Пећкој Патријаршији, али и на другим црквеним дужностима показао посебне способности у комуникацији са међународним и другим посетиоцима овог манастира. Поред два завршена факултета и широким општим образовањем, архимандрит Иларион говори четири страна језика (енглески, француски, италијански и албански).

eparhija-prizren.com

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар