ВУКОЈЕ: Љековиту снагу производима „Љекобиља“ даје херцеговачки крш

  • Сувласник и предсједник Компаније „Љекобиље Херцеговина“ из Љубиња Божо Вукоје рекао је да љековиту снагу њених производа даје поднебље у коме доминира херцеговачки крш кога сунце обасјава 300 дана годишње, а таква роба се извози у ЕУ и 11 земаља свијета.

„Љековито биље од ког справљамо наше надалеко познате чајеве, капи за инхалацију, креме, лосионе, мирисне врећице и друго сунце жари 300 дана годишње, а бере се практично из камена, односно земље којом доминира калцијум карбонат. Без икаквог претјеривања, то је прави основ да наши производи буду прави мелем за душу и тијело човјека“, рекао је Вукоје Срни на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Он је додао да оскудном, али богатом „Божијем даривању“ умногоме припомаже 22-годишње знање, искуство и технологија „Љекобиља“ када је ријеч о прављењу квалитетних производа од љековитог биља.

„Знање и искуство од љековитих биљака из херцеговачког крша створиле су 250 производа органског и природног поријекла, који су познати широм Европе и свијета“, рекао је Вукоје на заједничком штанду Привредне коморе Републике Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ.

Он је напоменуо да је сва производња „Љекобиља“ сертификована за извоз у ЕУ као органска и природна.

„Љекобиље своје производе извози у ЕУ, као и 11 земаља свијета. Ето, прошле године смо допрли и до Канаде, одакле стижу вјести да посао добро иде. Квалитети наших производа препознају се широм свијета, што потврђују и мериторне лабораторијске анализе“, рекао је Вукоје.

Он је навео да на овогодишњем сајму „Љекобиље“ посјетиоцима представља готово сав свој асортиман.

Посјетиоцима су на штанду понуђени чајеви, чајне мјешавине, биљне капи, капи за инхалацију, лосиони за косу, креме за његу лица, уља за масажу, етарска уља и други производи.

Вукоје каже да „Љекобиље“ није мијењало цијену производа од епидемије вируса корона.

„Није се лако такмичити са свијетом и Европом кад је ријеч о органској производњи јер је веома скупа. Ипак, `Љекобиље` од епидемије короне није мијењало цијене производа нити је на њих утицала украјинска криза. Једноставно, желимо људима остати приступачни и цијеном, као што смо били и досад“, рекао је Вукоје.

Према његовим ријечима, „Љекобиље“ у Љубињу има осам хектара сопствених плантажа љековитог биља, а уз имају више од 40 кооперантских уговора по Херцеговини са људима, сељацима који имају своју земљу.

Гаје, додао је, 20 врста љековитог биља, а међу њима доминирају лаванда, смиље, вријесак, жалфија, тимијан, мајчина душица, рузмарин, невен.

На Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду понуду директно представља 11 предузећа и компанија из Српске, док ће се њих више од 20 представити путем каталога.

У Новом Саду до петка, 27. маја, траје 89. по реду Међународни пољопривредни сајам који је окупио више од 1.100 учесника из Србије, као и двадесетак земаља Европе и свијета.

СРНА

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар