Русија окренула плочу према Републици Српској: За Русе „геноцид у Сребреници“ није споран?!

  •  Русија је, сасвим неочекивано, потписник прекјучерашњег коминикеа УО Савета за спровођење мира у којем су наведени и ставови супротни званичној политици Републике Српске.

ivanjcov
Тако се амбасадор Петар Иванцов, за разлику од својих претходника, није оградио од формулације „геноцид у Сребреници“, а заједно са осталим политичким директорима дао је подршку активирању Акционог плана за чланство у НАТО.
Руски амбасадор није издвојио мишљење ни током расправе о владавини права, а високи представник за БиХ Валентин Инцко нагласио је после седнице да је коминике усвојен једногласно и да је УО посебну пажњу посветио понашању „неких политичара из Републике Српске који су управо кроз оспоравање владавине права настојали себи осигурати политички капитал“.
Од руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова „Еуроблиц“ је тражио детаљно појашњење у вези са подршком изјавама из коминикеа УО Савета за спровођење мира која су потпуно супротна интересима званичне Републике Српске. Међутим, одговори нису стигли .
Та расправа је изродила и позив на стриктно поштовање одлука Уставног суда, а занимљиво је да је коминике дошао управо у време кад Република Српска покушава да сачува 9. јануар као Дан Републике због којег је усвојена и Декларација о заштити Закона о празницима РС.
У Декларацији се наводи да РС неће прихватити одлуку Уставног суда БиХ по апелацији бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића ако буде оспорен Дан Републике.
Ставови руског амбасадора су још необјашњивији, када се има у виду да се Русија у изјавама функционера РС стално спомиње као највећи пријатељ и алтернатива Европској унији. Од Русије се очекује и помоћ у случају да пред Савет безбедности Уједињених нација дође резолуција о Сребреници коју предлаже Велика Британија.
Русија би, бар према жељама званичне РС, требало да уложи вето како би са Срба скинула колективну кривицу која се ставља на терет квалификацијама „геноцида“, а коју је Иванцов сада званично прихватио.
Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја каже да је очигледно да се нешто мења на међународном плану, јер се овакви ставови косе са одређеним политикама и у РС, али и изван ње. Шолаја верује да се ради о снажном упозорењу да РС, између осталог, мора другачије да почне да разговара са Европском унијом, Америком или, рецимо, Турском и да је дошло време за другачију изградњу укупних односа у БиХ.
– Навикли смо да се Русија и Турска у саопштењима после седнице обично не слажу са одређеним ставовима, али је сада постигнут консензус. Вероватно се не ради само о мишљењу руског амбасадора у БиХ, већ и чињеницом да се ставови Русије мењају на међународном плану и да је можда притиснута због односа са Украјином. Република Српска то све мора озбиљније да прати – каже Шолаја.
Извор: Блиц

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар