ЖАРКО Ј. РАТКОВИЋ: Требињци у Београду поздрављају одлуку о постављању обиљежја добротвору Луки Ћеловићу

  • Након што је замјеник градоначелника Београда Горан Весић у свом ауторском тексту у листу Политика најавио да ће се до краја године подићи спомен обиљежје посвећено највећем добротвору Београдског универзитетa Луки Ћеловићу Требињцу, огласио се и Жарко Ј. Ратковић, предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду. Његово писмо преносимо у цијелости.

 

Поштовани господине Весићу,

Са великим задовољством прочитао сам Вашу најаву („Политика“, 29. јун) да ће обележје Луки Ћеловићу Требињцу, највећем добротвору Београдског универзитета, бити постављено у Београду „до краја ове године“. Као председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у  Београду знам да ће ова вест, осим нас, развеселити и грађане Требиња, све Херцеговце и људе у Србији и Републици Српској, који знају да је Лука Ћеловић свој огромни иметак завештао Србији и српском роду.

Удружење на чијем сам челу, заједно са Београдским универзитетом и САНУ, организовало је прошле године Академију посвећену животу и делу Луке Ћеловића Требињца на којој је закључено да би Београд и Србија требало не само да достојније изразе захвалност том великом добротвору, него и да учине да се његов тестамент,  којим све што је имао оставља српској науци и култури, испоштује до краја.

 

Прочитајте још: 
ТРИБИНА О ЛУКИ ЋЕЛОВИЋУ: У срцу је имао београдски Универзитет, а Требиње у свом имену! (ФОТО)

Драго ми је да сте и Ви у свом прилогу указали на обавезу да се Ћеловићева последња жеља доследно поштује, односно да се исправи неправда учињена недомаћинским односом према његовој заоставштини.

У име Удружења Требињаца у Београду, поносних на свог славног суграђанина, потоњег Београђанина, што смо и ми данас, молим Вас да рачунате на нашу подршку и помоћ у реализацији плана око постављања обележја Луки Ћеловићу Требињцу у београдској Савамали, у којој је данас највећи део некретнина из заоставштине тог трговца, чувеног по хуманитарним акцијама, патриотизму и добротворству.

Уверен сам, такође, да ће Лукино и наше Требиње, чије су везе с Београдом, као и српске Херцеговине са Србијом, дуге, нераскидиве и са добром перспективом, с радошћу примити Вашу најаву и бити спремно да помогне реализацију плана који сте управо предочили јавности.

Срдачан поздрав,
Председник
Жарко Ј. Ратковић,

Прочитајте још:  

СРАМОТА: Лука Ћеловић Требињац – највећи српски просветни донатор, ни данас нема улицу у Београду

ПИСМО ЛУКЕ ЋЕЛОВИЋА: Молим да се моја задужбина озакони!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар