УМРО ЈЕДАН ОД НАЈПРЕВОЂЕНИЈИХ СРПСКИХ ПИСАЦА: БРАНА ШЋЕПАНОВИЋ УСНУО У ГОСПОДУ

  • У Београду је јуче преминуо Бранимир Шћепановић,  један од најзначајнијих и најпревођенијих савремених српских писаца.

Шћепановић је рођен у Подгорици 1937. године.  Био је писац високе међународне репутације. Његов роман „Уста пуна земље“ – који спада у ред најбољих српских кратких романа –  у Србији је премашио тираж од 100 000 примјерака, док је на француском имао чак 23 издања. Преведен је на 32 језика.  Новела „Смрт господина Голуже“ ушла је у више свјетских антологија.  

Објавио је двије збирке приповиједака (Пре истине и Смрт господина Голуже) и и три романа (Срамно лето, Уста пуна земље и Искупљење). Добитник је више награда: Октобарске награде града Београда за роман Уста пуна земље 1974, двије Златне арене за филмски сценарио на фестивалима у Пули (1963. и 1973.), Награда Бора Станковић за животно дјело 2019.

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ

Поводом покушаја да се његово дјело уврсти у корпус тзв.црногорске књижевности:

„Не треба да објашњавам да сам ја српски писац чији роман Уста пуна земље припада српској књижевности, и да је тај роман, то треба нагласити у свим актуелним догађањима, написан на српском језику пошто постоје јаке и озбиљне намере да се у Црној Гори институционално српски језик преименује у црногорски језик .  Издавачка компанија „Вијести“ је у великом тиражу 22.000 примерака објавила тај мој роман без икаквог контакта са мном, дакле, без сагласности, без уговора, и тим чином направила три деликта: први је пиратерија, други – да је правним насиљем преименовала роман српске књижевности у црногорски роман, и трећи, тај роман је објављен у истим корицама са два друга романа, што је својеврсни чин обезвређивања те књиге и својеврсно вређање.“ (Политика, 20.03.2007.)

О значају књижевности данас:

Данас тријумфују вулгарност, естрада, површност. Жалосна је прича наша свакодневица, где су култура, књижевност и озбиљна уметност маргинализоване и немају шанси да избију у први план. Данас је, изгледа, важније обавестити народ која естрадна певачица била код зубара, да ли се посвађала са љубавником или је нашла другог, него да се каже да је неко објавио значајну књигу или насликао неку сјајну слику. (Вечерње Новости, 17.04.2016.)

 

Приредио: Раде Црногорац

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар