Владика Григорије освештао обновљену задужбину краља Драгутина

  • После пет векова из пепела дигнута светиња посвећена Светом Јовану. Нови храм грађен 13 година

rs-Rogatica--crkva-na-Crkvinam_620x0
У “рачви” Романије и Деветака, на Црквини изграђена је црква, на темељима оне коју је у 13. веку подигао краљ Драгутин Немањић. Спаљена је 1581. године, рукама Србина Огила, који је онда примио исламску веру. Нови храм, грађен 13 година, у суботу је освештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

– Становници ширег локалитета Борика са засеоцима Бављак, Рађевићи, Бехећи, Сјеверско и Караула, који окружују Црквине, вековима су уназад децу крштавали на темељима срушене цркве краља Драгутина, изграђену као поклон босанском бану Стјепану Првом Котроманићу за кога је била удата Јелена Немањић, сестра браће Драгутина и Милутина. Да се више не би крштавали испод крошњи вековних оморика, приступили смо изградњи овог храма, посвећеног Светом Јовану Крститељу и, ево, у томе коначно успели – кажу за “Новости” Зоран Косорић и Драгиша Јовичић, који су водили акцију градње цркве у Црквинама.

Поред њих двојице, награде и признања за успешну реализацију овог пројекта добили су Зоран Чаркић, Александра Капуран, Рајко Нинковић, Ристо и Горан Маријановић и Радован Ђерић.

У Одбору за изградњу цркве у Црквинама, од њеног почетка је учествовао и парох Драгиша Симић, однедавно на служби у Чајничу, кога је у суботу у Црквинама у чин протореја рукоположио епископ Григорије, а у чин ђакона рукоположио Марко Ђурић из Добоја.

rs-Rogatica-Grigorije-na-Crkvi

СВЕЧАНОСТИ у Црквинама присуствовао је велики број верника из Рогатице, Вишеграда, Сокоца и Хан Пијеска. У културно-забавном програму учествовао је хор Богословије из Фоче, КУД “Стара Гора” из Рогатице, гуслари са Романије, иза којих, у умећу гуслања, није изостао ни епископ Григорије, што је изазвало одушевљење присутних верника.

Извор: Новости / Р. Миловић 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар