ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Једина равнотежа Америци је савезништво Русије и ЕУ

  • Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Григорије упоредио је Америку са римском империјом, која има утисак да може да контролише читав свијет, те оцијенио да је политички једино уравнотежење у кризи која влада свијетом – Европа са Русијом, иако то звучи илузорно.

grigorije-01

„Нисам сигуран да Русија то може сама да избалансира. А сигуран сам да Европа не може“, рекао је владика Григорије за „Спутњик“, наводећи да је у том смислу и занимљив сусрет папе Фрања и патријарха московског и све Русије Кирила, који схватају да је потребан баланс у свијету.

Говорећи о Блиском истоку, владика Григорије је оцијенио да се историја на тим просторима понавља.

„Кроз четврти, пети и шести вијек водио се рат између персијске и римске империје, управо на простору данашње Сирије“, каже владика Григорије.

Коментаришући нападе на предсједника Републике Српске Милорада Додика, владика Григорије је рекао да харанга која је покренута против Додика иде из личних фрустрација, које су погонско гориво да се сруши нешто што је направљено на великој жртви људи који су гинули и свих лидера који су од почетка покушавали да спасу неку врсту слободе за Србе у БиХ.

„Онима који руше Додика покушавам да објасним да неће тако што сруше Додика они бити Додик. Можемо да изгубимо све што имамо“, каже владика Григорије.

Према његовим ријечима, позиција предсједника у Републици Српској је свакако угрожена због уставног поретка и окружења, као и ситуације у којој се налази Србија, због Косова, Црне Горе, Хрватске, али и због Федерације која је пријетња зато што се стално инсистира на унитаризацији, централизацији у Сарајеву које припада бошњачком дијелу БиХ.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар