ВИШКОВИЋ: Ни говора о продаји Електропривреде Републике Српске

  • ПРЕДСЕДНИК Владе РС Радован Вишковић рекао је да су нетачне медијске спекулације о приватизацији „Електропривреде Републике Српске“.

– Нема апсолутно приче о приватизацији Електропривреде Српске – рекао је Вишковић у Требињу након састанка са градоначелником Мирком Ћурићем.

Он је истакао да је, када је са Владом Србије и председником Србије Александром Вучићем разговарано о пројекту изградње ХЕС „Горња Дрина“, речено да ће Србија имати удео 51 одсто, а Република Српска 49 одсто, како би као страни инвеститор ишли са убрзаним процедурама, а у самој градњи тај однос ће бити враћен на 50:50.

– И то је и данас тако – рекао је Вишковић.

Он је нагласио да медијске спекулације о приватизацији „Електропривреде“ на мала врата чак не треба ни коментарисати, поготово када видите који људи то презентују.

– Ништа се није променило од првог договора који је био пре годину дана – навео је Вишковић.

Премијер РС је јуче обишао и Рудник и Термоелектрану (РиТЕ) „Гацко“, једно од најзначајнијих енергетских производних предузећа у Српској, од чије стабилности и рада зависи и енергетска стабилност Српске.

– Они у овом моменту имају више од 90.000 тона спремног угља, имају откривеног преко милион тона, а годишња потреба за термоелектране је око два милиона. Што значи да они у овом моменту имају за више од шест месеци, тачније до седећег генералног ремонта – казао је Вишковић, након састанка са управом РиТЕ „Гацко“.

Улагања у Гацко из донаторских средстава Србије прошле и ове године износе 97.791 КМ, а искоришћена су за набавку санитетског возила, које је испоручено у јулу ове године.

Вишковић је истакао да ће се крајем месеца организовати састанак руководстава тог предузећа и „Електропривреде РС“ да би се решила питања везана за обавезе које ЕП има према РиТЕ.

– Људи су ме овде информисали да од почетка године „Електропривреда“ према РиТЕ дугује око 20 милиона КМ, што им отежава функционисање, не могу да плаћају добављаче и да набаве репроматеријале. Зато морамо сести сви за један сто и видети о чему се ради – рекао је Вишковић и додао да је прича о ТЕ „Гацко два“ у застоју искључиво због вируса корона.

Д. Цураћ / Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар