Гацко: Промовисана књига „Храм Светог Петра Зимоњића“

  • У Данићима код Гацка, промовисана је књига „Храм Светог Петра Зимоњића“, која свједочи о изградњи овог посебног комплекса у том селу. Храм је задужбина почившег проте Рада Зеленовића, а подигнут је у спомен на невино страдале житеље Данића, у усташком покољу 1941. године.

Књига о „Храму Светог Петра Зимоњића“ свједочи не само о изградњи храма, већ о историји Данића, Петру и Богдану Зимоњићу и страдању мјештана од комшијске усташке руке из Фазлагића куле, у јуну 1941. године.

Посебан печат и вриједност ове књиге, истичу аутори, је то што испуњава завјет и чува од заборава лик и дјело почившег проте Рада Зеленовића, чијим се залагањем Храм изградио, као успомена на невине жртве.

У више цјелина описани су детаљи о градњи Храма, али и животу задужбинара, који је пробудио саборност међу мјештанима, а подигнути комплекс у Данићима постао је духовна вертикала Херцеговине.

Аутори ове публикације истичу да задужбинари нису само градили Храм Светог Петра Зимоњића, већ је храм градио њих.

Тако је и књига, истичу, саму себе исписала, као трајно свејдочанство једног времена и народа.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар