ВИЈЕКОВНО ПРИЈАТЕЉСТВО ХЕРЦЕГ НОВОГ И ТРЕБИЊА КРУНИСАНО ПОБРАТИМСТВОМ

  • Свечано је било у Херцег Новом. Дугогодишњи сан многих генерација грађана Требиња и Херцег Новог постала је стварност. Потписан је протокол о братимљењу општина Требиња и Херцег Новог. Овај протокол одлична је подлога за будућу привредну, културну и спортску сарадњу грађана Херцег Новог и Требиња односно Боке и јужне Херцеговине.

Фото: trebinje.rs.ba

Иницијатива за братимљењем је покренута од стране челних људи града Требиње у мају ове године, што су њихове колеге у Општини Херцег Нови са задовољством прихватила, а после одлука које су усвојене у два локална парламента усвојени предлог је на свечаности у дворани „Парк“ и озваничен.

У својој поздравној речи предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић истакао је да је „овај тренутак потврда вјековног пријатељског и братског односа два града и јаких веза међу њиховим грађанима још од оснивања Херцег Новог и Требиња па на даље, у времену када су Тврдошки монаси нашли уточиште у манастиру Савина и почели да га обнављају, до данас када су укинуте наплатне рампе и очекује се спајање граничних прелаза како би учинили ближом раздаљину међу грађанима двије од данас побратимске општине.

– Свјесни смо богатства заједништва и развоја уз подршку пријатеља и првих комшија, зато овај споразум видимо као још чвршће обећање да ћемо једни другима бити подршка зарад бољитка и просперитета садашњих и будућих генерација. Требиње може бити наш ослонац за заједничке пројекте у области водопривреде, а сегмент у којем увијек има потенцијала за напредак је и туризам. Наши најбројнији гости су из Требиња и региона, па и то говори да се у Херцег Новом осјећају угодно и добродошло – истакао је Катић.

Катић je додао да очекује додатну сарадњу у области туризма пољопривреде ,културе, заједничког учешћа у прекограничним ИПА пројектима те валоризације планинског масива Орјен и спорта.

– Овом приликом изражавам захвалност за подршку коју смо добили и ваш допринос за фантастичну организацију „Јадранових“ ватерполо утакмица Лиге шампиона на базену у Требињу, док чекамо изградњу нашег олимпијског базена у Херцег Новом. Учинили сте да се осјетимо добродошли, а регионом је одјекнула прича о ватерполо спектаклу у којем су на трибинама заједно Новљани, Требињци и сви остали који подржавају и бодре наш „Јадран – биле су ријечи захвалности предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића.

Фото: trebinje.rs.ba

-Требиње и Херцег Нови су одувијек имали добру сарадњу, а о сарадњи грађана наша два града не треба додатно говорити. Вјерујем и знам да тек предстоје значајнији кораци у различитим областима дјеловања између наша два града, а наша заједничка спремност за сарадњу Требиња и Херцег Новог никада се није прекидала кроз историју. Та заједничка нит траје вијековима и не није могуће је прекинути, јер ми добро знамо ко смо, а морамо да радимо тако да нас по дјелима не забораве генерације које тек долазе – казао је градоначелник града Требиња, Мирко Ћурић.

– Требиње и Херцег Нови повезују култура, спортска, приведна и туристичка сарадња,али нас повезују и исте вриједности, култура и историја. Црногорци и Херцеговци,као дио српског народа увијек су кроз историју били на једној страни. И када је било лијепо ,али и када се требало супроствити онима који су имали жељу да нас истријебе , a наша вијековна огњишта препусте неким другим нацијама – били смо заједно, сложни и одлучни да судбину нашег народа не препуштамо другима на одлучивање, већ да се за њу боримо и изборимо. Једни о другима морамо да водимо рачуна да се помажемо и да будемо заједно када je најпотребније и најтеже. Тако се препознају не само искрени пријатељи, него и браћа. A шта би друго били Требињци и Новљани – него искрена браћа спремни да подрже једни друге .

Фото: trebinje.rs.ba

У свом обраћању први човјек требињске општине казао је да је Требиње отворен град који има своје „JA“, али да итекако зна да само „МИ“, односно заједно, можемо да стварамо будућност“.

– Зато је то „МИ“ изнад свега и не смијемо да дозволимо да нас идеологије појединаца и њихова лична хтјења било када удаље или не дај Боже посвађају . Био би то наш велики гријех према прецима, који су се заједно борили за слободу у којој данас уживамо- рекао је у Херцег Новом Мирко Ћурић.

Потписивању повеље о побратимству општина Херцег Новог и Требиње које је организовано у оквиру „Октобарских свечаности“ поводом 28. октобра дана општине Херцег Нови присуствали су преставници јавног и приватног живота обје општине.

 

Текст: Здравко Шакотић
Фотографије преузете са сајта Града Требиња

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар