Kоњским тркама завршена Невесињска олимпијада

  •  Традиционалним коњским тркама и витешким дисциплинама на Братачком лугу код Невесиња завршена је 141. Невесињска олимпијада. Током осам августовских дана у 50 дисциплина наступило је преко 1000 спортиста из читавог региона. Они најбољи освојили су медаље и вриједне новчане награде. Организатор Олимпијаде је општина Невесиње уз подршку бројних спонзора.

alug-1
Као и ранијих година највеће интересовање владало је за коњске трке које су више од једног вијека препознатљиво обиљежје Невесињске олимпијаде.
Око 8.000 гледалаца на Братачком лугу имало је прилику да прати четири галоперске трке у којима је учествовало 17 грла. Најузбудљивије је било у трци пунокрвних коња, а на крају се радовао прошлогодишњи побједник Омер Халач из Илиџе. Његово грло Мармарис заслужило је највреднију новчану награду од 4.000 КМ. Друго мјесто заузео је Силни Вук Сава Пушице из Пријепоља, а треће Перидот Дражена Дунђера из Билеће.
У трци арапских коња тријумфовао је Синглав легендарног олимпијца Јефта Мучибабића из Гацка који и у осмој деценији долази на братачке равне баре. Другу награду заслужио је Малброк Радована Дунђера, а трећу Газал Нихада Пељта из Сарајева.
Трка мјешанаца није привукла интересовање власника, па су се на старту појавила само два грла. Рубин Мијата Цвијетића из Рогатице био је бржи од Звјездане Јефта Мучибабића.
И у трци босанско-брских коња прва награда је отишла у Рогатицу пошто је грло Бранислава Вучака прво прошло кроз циљ. Преостале двије степенице побједничког постоља заузели су Невесињци Милутин Кљакић и Ђорђо Лакета.
Укупан фонд награда за четири галоперске трке износио је 18.500 КМ.
Од осталих дисциплина одржаних данас на Братачком лугу највише пажње привлачило је потезање конопа.Распоред медаља остао је као и прошле године.Око побједника није било дилеме пошто је екипа „Џими транс“ из Пригревице демонстрирала задивљуућу снагу. Друго мјесто заузели су Крајишки Витезови, а треће домаћа екипа Српски Соко.
Tрадиционалне и витешке дисциплине протекле су уз учешће великог броја такмичара. И млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар