Милишићу 20 година затвора због убиства суграђанина

  • Требињац Спасо Милишић (31), који је 11. фебруара прошле године на свиреп начин убио свог суграђанина Немању Шупљеглава (30) пререзавши му грло у „Мерлот бару“ у Требињу, осуђен је на 20 година затвора.

 

Овакву пресуду данас је Милишићу изрекао предсједник Судског вијећа Окружног суда Требиње Душко Попић, истакавши да је у питању јединствена казна за три кривична дјела – тешко убиство за које је добио 19 година, наношење тешке тјелесне повреде раднику бара Пери Милошевићу једну годину и за недозвољено држање оружја шест мјесеци.

На овакву пресуду су се чланови Шупљеглавове породице, који су били присутни у судници, само нијемо згледали, а уцвијељени отац се ухватио за главу, да би након суђења новинарима истакао да је очекивао много вишу казну.

„За овакво монструозно дјело је била запријећана и казна дуготрајног затвора, што је много више од 19 година, па сам очекивао да га осуде барем дупло више. Таква звијер није заслужила да се пусти никако на слободу, а не након 20 година, јер се зна да га је ножем свирепо и подмукло заклао. Такве звијери нису ни за шуме, а камоли да буду пуштане на слободу“, рекао је пред Судом видно потресени Саво Шупљеглав, отац покојног Немање.

А да је убиство извршено на подмукао начин, потврдио је у образложењу и судија Попић, објаснивши да је Милишић, по тврдњама свједока, а што се види и на сигурносним камерама „Мерлот бара“, у овом објекту прилазио сусједном столу за којим је био Шупљеглав са друштвом, да су разговарали, те да, иако због музике свједоци нису могли чути садржај, њихови покрети нису указивали на било какав конфликт.

Подмуклост се највише очитовала у томе да је Милишић отишао из бара у своју кућу, удаљену неколика километра од Требиња, узео нож, вратио се у бар и на вратима загрлио Шупљеглава па искористио овај тобожњи пријатељски гест и заклао га.

„Он га је загрлио и у тренутку када се Шупљеглав није надао задао му ножем рану на лијевој страни врата, пресјекавши му унутрашњу вратну вену и друге судове, тако да је Шупљеглав у требињској болници умро од искрварења„, казао је судија Попић.

Након тога му је нож покушао отети радник „Мерлот бара“ Милошевић, али му је овај истим сјечивом нанио тешку тјелесну повреду длана лијеве шаке, пресјекавши му мишићне тетиве до кости, за шта је у пресуди Милишић добио годину дана затвора.

Након што је побјегао с лица мјеста, пронађен је на мјесном гробљу са двије пушке, ловачком „заставом“, за коју приватна лица имају право на дозволу, и пушком М48, на коју физичка лица никако не могу добити дозволу, те извјесном количином муниције. За то је, према образложењу, добио шест мјесеци затвора.

„Приликом претреса аутомобила и куће Спаса Милишића пронађено му је и 37,3 грама биљне смоле хашиш, али овдје Тужилаштво није доказало кривично дјело недозвољене производње и промета опојних дрога„, навео је даље Попић.

Ова судска одлука је неправоснажна па обје стране имају право жалбе, а отац покојног Немање упућен је на могућност парничног поступка у смислу даљег имовинско-правног захтјева, док трошкове суђења мора платити оптужени.

Иако ни бранилац оптуженог Милишића нити окружни тужилац нису били на изрицању пресуде, судија Попић претпоставља да ће се даље ићи са жалбама.

Весна Дука/Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар