ВЕСИЋ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ УДРУЖЕЊА ТРЕБИЊАЦА: Лука Ћеловић добија улицу и споменик у Београду

  • Делегација Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду коју су чинили предсједник Удружења Жарко Ј. Ратковић, замјеник предсједника Удружења Раде С. Петровић, секретар Миливоје Миша Рупић и Владо Марић  састала се данас са замјеником градоначелника Београда Гораном Весићем у Старом двору поводом подизања спомен-обележја великом српском добротвору и патриоти Луки Ћеловићу – Требињцу.

Жарко Ј. Ратковић и Горан Весић (ФОТО ТАНЈУГ)

Жарко Ј. Ратковић је истакао да је Лука Ћеловић – Требињац својим животом и дјелом оставио дубок траг у историји Београда и српског народа. Ратковић је изразио посебну  захвалност замјенику градоначелника Београда Горану Весићу који је подржао иницијативу Удружења Требињаца у Београду да једна од улица понесе име Луке Ћеловића.

– Он није једини Требињац који је задужио српство, али је једини који је свом имену додао надимак по  родном граду. Обзиром да није имао потомство, Удружење има посебну обавезу да његово дјело сачува од заборава. Зато би било прикладно да се подигне споменик Луки Ћеловићу у његовој природној величини  – рекао је Ратковић и додао да би Удружење учествовало у финансирању таквог пројекта.

Замјеник градоначелника Горан Весић  је рекао да  ће се Град Београд подизањем спомен-обиљежја Луки Ћеловићу Требињцу одужити човјеку који је заслужан за данашњи изглед Савамале коју је својевремено уредио по узору на велике европске градове.

– Лука Ћеловић један од оних који су Београду оставили много тога. То је је један од људи који су прије Првог свјетског рата, а касније и између два рата, пуно урадили да се Београд развије. За његово име се везује изградња Савамале која је постала пословни центар тадашњег Београда. Лука Ћеловић је сву своју имовину оставио Универзитету у Београду – рекао је Весић.

Владо Марић, Миливоје Мишо Рушић, Раде С. Петровић и Жарко Ј. Ратковић на састанку са Гораном Весићем и његовим сарадницима

Весић је потврдио да је договорено да Удружење Требињаца „Јован Дучић“ покрене иницијативу пред Скупштином града како би се подигло спомен-обележје Луки Ћеловићу.

– Споменик ће бити у парку који је управо Ћеловић направио, непосредно поред садашње аутобуске станице, која ће бити измјештена – навео је Весић.

Весић је такође рекао да ће бити подржана иницијатива да једна улица у Савамали буде названа по Луки Ћеловићу.

– Надам се да ћемо на овај начин да пошаљемо поруку младим генерацијама какви људи треба да буду и да, без обзира колико имају, треба да труде да један дио свог времена, рада или онога што стекну оставе свом граду и земљи –  рекао је Весић.

КЊИГА „ПОГАЖЕНИ ТЕСТАМЕНТ“ НА ПОКЛОН

На крају  састанка предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду Жарко Ј. Ратковић је замјенику градоначелника Горану Весићу поклонио књигу „Погажени тестамент” аутора др Драгана Ковача, као и дјело Јована Дучића „Анексија Босне и Херцеговине“.

 

Т. Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » ЖАРКО Ј. РАТКОВИЋ: Лука Ћеловић Требињац своје српство потврдио је дјелима!

Оставите коментар