ВЕСЕЛИНА МАТОВИЋА ЗА МИНИСТРА ПРОСВЈЕТЕ ЦРНЕ ГОРЕ!

  • Најљубазније и најотвореније, „urbi et orbi“, као дијете српскога језика и изданак старих традиција црногорског српства, вођен добронамјерним жељама, вјерујући у будућност Црне Горе и свједочећи, погледом са лажне међе, добру вољу слободарског народа Црне Горе, усуђујем се да будућем мандатару и његовим сарадницима, неформално и крајње скромно, без икаквих негативних примисли, предложим професора Веселина Матовића за министра просвјете у новој Влади Црне Горе.

Не знам да ли ће овај глас доћи до мандатара Кривокапића, нити имам сазнања да ли би се професор Матовић, као најплеменитији живи чувар српског језика у Црној Гори, који је свједочећи истину показао да карактер одређује човјекову судбину, заиста прихватио овога задатка, али сам прилично сигуран да компетентнија, праведнија и уједно честитија личност за функцију министра просвјете од Веселина Матовића- не постоји.

Он је, почетком 2004, након двадесет седам година рада у средњој школи, заједно са својом супругом Радмилом, одбио да изводи наставу у знак протеста због преименовања српског језика у црногорским школама.

И Веселин и његова супруга Радмила (која није професор српског језика, него електротехнике ) су “бацили дневнике” и показали отпор, и наставили, свакодневно, да пружају отпор злочиначком, антикултурном и антипросвјетном режиму, истрајавајући у одбрани српскога језика. Стога је Веселин Матовић, уредник часописа “Слово” и емисије “Српско становиште” као Бањанин, као Никшићанин, као Србин и као професор, по мојем дубоком убјеђењу, најузорнија свјетовна личност међу грађанима Црне Горе, човјек на чијем примјеру – као и на примјеру његових врлих колега – треба учити.

Свој став, исказан прије 45 дана у „Слободној Херцеговини“ данас поново износим.

Уколико сматрате да је ова врста приједлога исправна и корисна за будућност Црне Горе позивам вас да подржите моју добронамјену иницијативу. Уколико мислите другачије, волио бих да видим ваш став, у коментарима.

Српски језик мора добити своје мјесто у Црној Гори!

За будућност Црне Горе!

Раде Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. тодор Reply

    Подржавам приједлог г.Рада Црногорца.Веселин Матовић је мјесто министра просвјете и културе у новој Влади ЦГ заслужио.

Оставите коментар