Васкршња посланица: Срби су се увијек усправљали и обнављали

  • Патријарх Иринеј са епископима честитао је свим вјерницима предстојећи Васкрс поручивши да на овај свети празник саосјећамо са свим прогнаним Србима и посебно саосјећамо са онима на Косову и Метохији, те да се упркос страдањима, српски народ увијек обнављао и дизао настављајући да хода путем Христовим.

patrijarh-Irinej
Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст, да болесног треба посјетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, каже патријарх и истиче да васкрсењем својим Христос сједињује овај свијет и рај, а у рај прије свих других прима покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно.
„Иако живимо у тешком времену, пуном неизвесности и трагедијâ, не смемо, угледајући се на древне хришћане, да престанемо да се радујемо и Христовом љубављу волимо, и то не само једни друге већ и непријатеље наше, да нас ништа не би одвукло са пута живота који нам је он даривао“, навео је патријарх Иринеј у ускршњој посланици, достављеној медијима.
Ако једни другима не опростимо, неће се ни нама опростити, а ако осуђујемо, већ смо ми сами осуђени, навео је патријарх ријечи Господа који каже да без праштања и сагледавања сопствених сагрешења према ближњима, пријатељима и непријатељима, нећемо моћи да у своја срца примимо свјетлост Васкрсења нити да постанемо баштиници наде на вјечност у којој нема ни страха, ни уздаха, ни туге.
Подсјећа да се цијели род српски угледа на Светога Саву, који је непогрешиво указао на пут Христов као на једини пут живота.
„Немањићке светиње вековима сијају као светионици у магли наше историје, указујући нам на свеобухватне духовне хоризонте Царства Божјег које није од овога света.Зато нас никаква страдања и неправде овосветских моћника не могу и не смеју поделити и завадити“, поручио је првојерарх СПЦ.
Истакао је да се на овај свети празник нарочито сјећамо свих прогнаних Срба, који већ двије деценије не могу да се врате у своје домове, али и оних који су остали да живе на прадједовским огњиштима и да, заједно са својим духовним пастирима, трпе пријетње и притиске само зато што су православни Срби.
„Посебно саосећамо са нашом браћом и сестрама на Косову и Метохији. Они, живећи и Бога славећи на исконској српској земљи, настављају да сведоче тајну Христовог страдања и Васкрсења. Светолазаревско Косово увек је било у знаку Крста и Васкрсења“, указао је патријарх Иринеј.
Подсјетивши на сва српска страдања, он је казао да се српски народ увијек усправљао и обнављао настављајћи да хода путем Христовим., те „да нас о томе најбоље уче наши свети и наше косовске и метохијске светиње, у којима почивају свете мошти многих“
Подсјећа и да су вијековима страдале српске цркве и манастири, српска села и градови, али смо их, каже, опет обнављали, обнављајући тиме и сами себе, као живу Цркву Божју.
„Зато, уместо плача и ридања певајмо победну песму, јер у светлости Васкрсења, крст који носимо није симбол понижења и срамоте, већ новог достојанства и славе. Косово и Метохија, за нас Србе и за све православне хришћане, није само географски појам већ, изнад свега, духовни простор који нас све повезује, ма где живели“, поручио је патријарх.
Он је указао да сљедећи косовски завјет Светога кнеза Лазара „никад не смемо заборавити да је Царство небеско врхунски идеал и вечни циљ, а све земаљско је трулежно и пролазно“.
„Данас хришћани страдају широм света, посебно на Блиском Истоку и у Украјини“, подсјетио је патријарх.
Истакао је да је много горчине и туге у српском народу послије свих тешких година искушења кроз која пролази.
„Ипак, нипошто не смемо пасти у очајање. Јер, када страда хришћанин се још више каје пред Богом, а истовремено се и радује јер зна да Господ неће презрети срце испуњено надом“, навео је патријарх и позвао вјернике да се моле Богу да нас сачува од мржње и злих дјела, а да нас научи љубави којом је он заволио овај свијет.
„Ако будемо у стању да препознамо бол и патњу ближњега и покајемо се за грехе своје, наш труд неће бити узалудан него ће нам бити на спасење и на живот вечни“, казао је први међу једнакима на челу СПЦ.
Православне Србе и друге по свијету позвао је да у братској љубави и јединству буду окренути једни другима, сабрани под окриљем своје Цркве, и да тако наставе да достојно свједоче ко су и којој вјери и којем роду припадају.
„Чувајмо светињу брака и породице васпитавајући децу у вери, страху Божјем и чистоти, не заборављајући да је породица ‘домаћа Црква’ и темељ хришћанске заједнице“, навео је патријарх.
Поручио је и да не заборавимо да смо призвани и да гдје год се налазили и шта год радили будемо миротворци и да на тај начин свједочећи Бога, који нам мир даје и јесте мир наш.
„Иако смо сви различити, не смемо никада да превидимо да смо сви створени по лику Божјем и позвани да будемо једно у Христу. Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст; болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут“, навео је патријарх који је позвао вјернике да једни други честитају Васкрс позравом: „Христос васкрсе“.

Агенције

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар