УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОГ БИСКУПА У ХЕРЦЕГОВИНИ: Без поздрава за владику Димитрија…

  • У Мостару је у понедјељак, 14. септембра устоличен нови бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански Петар Палић који је преузео службу од досадашњег бискупа Ратка Перића који, по прописима Римокатоличке цркве одлази у пензију због напуњених 75 година.

ФОТО: Топ портал

Свечаној миси устоличења новог бискупа присуствовао је поред клера и одабраних вјерника и политички врх Хрвата у БиХ и Хрватској предвођен са предсједницима два ХДЗ-а Драганом Човићем и Андрејом Пленковићем, као и представници Српске православне цркве предвођени са владиком захумско-херцеговачким и приморским Димитријем. Скупу није присуствовао муфтија мостарски Салем еф. Дедовић, који није био ни позван на централну мису и пријем након тога.

Већ деценијама међурелигијски дијалог није на завидном нивоу, а већинска заједница као најодговорнија не преузима кораке да ради на истом. Познато је да претходник Петра Палића није учествовао у дијалогу са осталим заједницама. Из проповједи новог бискупа нема назнака да ће у будућности нешто бити другачије, већ се може наслутити да је нови бискуп заинтересован да учврсти позицију и допадне се херцеговачким вјерницима своје цркве, држећи чврсто пат позицију незамјерања када је ријеч о другима.

Ипак нови бискуп стидљиво је дао назнаке да он жели да сања да се херцеговачки ”феномен” и ”случај” разријеши, алудирајући на феномен указања и случај са сукобом између херцеговачких фратара и петровачке структуре унутар црквене хијерархије. Међутим како и сам бискуп каже – ”На почетку своје службе пастира херцеговачких бискупија желим попут Јакова сањати….Желим попут Јакова сањати Босну и Херцеговину као земљу, која уједињује, а не дијели, и у њој ове наше бискупије које имају своју бремениту, али поносну повијест’’.

Данашња времена захтијевају захтијевају храбре, одговорне и људе који преузимају одговорност, а не само сањаре унутар сигурних зидина бискупских здања. За изградњу мира, просперитетног и праведног друштва потребни су храбри људи који не сањаре већ конкретно дјелују не стидећи се својих принципа. Мир, просперитет и правда проактивно ће укључивати друге и другачије, оне који не вјерују као ми или уопште не вјерују.

Нови бискуп не позивајући на пријем и свечану мису муфтију мостарског, али и у својим поздравима не исказавши достојну част владици Димитрију није улио наду у промјене.

ФОТО: Топ портал

Док чекамо да водећи људи сањаре и не преузимају конкретне кораке за то вријеме имамо одлазећи вјерни народ који ће неке храбре људе који у јави живе своје снове налазити на западу.

Иако први утисци, када је у питању сарадња и међурелигисјки дијалог, нису охрабрујући не треба прерано судити и доносити закључке. С друге двије стране мора остати испружена рука пријатељства према новом бискупу који има шансу да у Херцеговини направи велики заокрет.

ТОП ПОРТАЛ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар