Упокојио се у Господу протопрезвитер – ставрофор Миленко Спремо

  • У јутарњим часовима, у уторак, 16. марта 2021. године, у ЈЗУ Болница Требиње, упокојио се протопрезвитер – ставрофор Миленко Спремо, вишедеценијски свештеник Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

По упокојењу оца Миленка, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, са свештенством, у требињском Саборном храму служио је помен за покој душе новоупокојеног слуге Божијег, брата и саслужитеља нашег.

Протопрезвитер – ставрофор Миленко Спремо рођен је 20. марта 1948. године, у невесињском селу Биоград, од оца Ћетка Спрема и мајке Анђе, по рођењу Фржовић. Осмогодишњу школу завршио је у Зовом Долу, а Богословију Светог Саве у Београду, 1968. године. Године 1976. завршио је Правни факултет Универзитета у Мостару. У ђаконски чин рукоположен је 27. априла, о Празнику Васкрсења Христовог, 1970. године, у Саборној цркви у Сарајеву, руком Његовог Високопреосвештенства митрополита дабро-босанског и администратора Епархије захумско-херцеговачке, Господина Владислава. У презвитерски чин рукоположен је 28. априла 1970. године у Старој сарајевској цркви. По благослову Митрополита Владислава постављен је за привременог пароха у Дувну, све до 1974. године. када постаје парох брдско-мостарски. Новембра мјесеца, 1974. године постављен је за пароха љубињског. Године 1988. одликован је црвеним појасом, а 1989. именован је за протонамјесника. У чин протојереја произведен је руком Епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Атанасија, јула 1993. године. По благослову Епископа Атанасија, јуна 1999. године, постаје парох прве требињске парохије, а благословом Епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Григорија, 2010. године постављен је за свешенослужитеља при Манастиру Херцеговачка Грачаница и за пароха седме прохије требињске. На предлог Епископа Григорија, Свети Архијерејски Синод СПЦ, одликовао га је правом ношења напрсног крста на Празник Преображења Господњег у требињском Саборном храму, године 2004. Након редовног пензионисања, постављен је за свештенослужитеља при Петропавловом манастиру.

ЕПАРХИЈА ЗХИП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар