УЏБЕНИК ИСТОРИЈЕ ЗА 7. РАЗРЕД: „Данак у крви“ омогућавао је дјечацима да напредују

 • На крају лекције у уџбенику Историје за седми разред основне школе (БИГЗ, школство, 2019) стоји: „Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви“

 

Јасна Поповић (Фото: Лична архива)

„ДАНАК У КРВИ је омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, а они су заузврат били потпуно одани султану. Тако су многи од њих постали чланови важне и утицајне елите (повлашћених слојева у друштву) Османског царства.“

Иако се просечном читаоцу може учинити да је ово извод из неког квазиисторијског текста објављеног одмах поред текстова о Адаму као Србину или аутохтоности хиљадугодишње бошњачке нације, ово је нажалост цитат из уџбеника Историје за седми разред основне школе (БИГЗ, школство, 2019) који се користи у српском образовном систему. Уџбеника из кога би требало да учи моје дете. Из кога уче сви, или велики број српске деце у узрасту у коме су њихове далеке претке одводили, заувек отимали из родитељског дома и претварали у послушне машине за убијање свог народа. Данас је „тренд“ да млади Срби прихвате да је то било „cool”, да је, замислите, Данак у крви био прилика за напредак!

А ко уводи такве трендове у српски образовни систем? Ко је оваквој историјској истини научио госпође Александру Петровић, Весну Лучић и Перунику Петровић, које су аутори овог уџбеника? Ко су ове госпође? Који научни резултати су их квалификовали за нешто тако важно као што је писање уџбеника који ће формирати националну свест будућих генерација? Ко је, ако је уопште ико, проверио тачност навода у овом уџбенику? Знате ли да на крају ове лекције стоји питање: „Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви.“ Замислите, у злочину који превазилази људски ум, деца од 13 година би требало да виде нешто добро, позитивно!

Пошто живимо у време када се из школске лектире тенденциозно избацују националне теме и замењују Харијем Потером и сличним садржајима, борба против митова у српској историји и књижевности, на којима се градио слободарски дух, у време када смо окружени онима који упорно измишљају своје митове, јер су премлади да би их имали – онда није чудо што, рецимо, 21. октобар у школама више не почиње Великим школским часом и што је филм састављен од аутентичних исповести преживеле деце из система јасеновачких логора „Завештање“ остао готово незапажен док је један други филм, хрватски, прихваћен као коначно решење те стравичне историје српског страдања.

Извор: Стање ствари

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Милорад Терзић Reply

  Доласком Александра Вучића на власт,Србија је почела да тоне све дубље и дубље, посебно у образовању и исељавању младих људи. Само је у порасту организовани криминал и производња дроге. Нажалост власник БИГЗ-а је хрватски државанин, бивши телохранитељи Фрање Туђмана, са немачким капиталом.Бедне ауторе за новац, данас је лако пронаћи. Пре неколико година Едука је у уџбенику ЗА 6.разред објавила карту Хрватске у средњем веку, све до Крагујевца. Било је реакција појединаца и текстова који су објавили мање утицајни листови, али је изостала шира реакција друштва. Нема нам спаса!

  • дивна

   Уџбеник је у школски програм ушао 2011. године.

 2. Наталија Reply

  Какво обезврјеђвање и ниподаштавање.Добро је Његош зборио..“ Не бојим се ја спољњег непријатеља,но зла домаћега“

 3. Pingback: РУСКИ ЈЕЗИК У ДЕМОКРАТСКОЈ СРБИЈИ - Балканска геополитика

 4. Radule Reply

  Pa ovo je zaista dno dna u Srbiji!!! Da li je moguce da se ovakve lazne gadosti pisu u knjigama za osnovce? Sto znaci oteti dete od majke,promeniti mu veru i isto dete kad odraste huskati ga da ubije rodjenu majku!!! Za nase ministarstvo prosvete je pozitivan stav, UZAS OD SKOLSTVA.

Оставите коментар