БЛОГ ХЕРЦЕГОВЦА У БЕОГРАДУ: Земљо српска, отвори се (неке личне импресије)

Таман смо мало као нација одморили од државне саге између извјесне Кије Коцкар и њеног Слоба и његове Луне, њихових празних ликова пуних недјела. Таман смо, хвала драгом Богу, престали слушати и дивити се једном нобеловском дјелу крунисане српске списатељице која је написала најпродаванију књигу на београдском сајму звану “Мој потпис”. Твоја пизда материна која те је родила у оваквој држави, с овако лудим народом и системом, а не твој потпис, драго и симпатично дијете чудног презимена.
То ремек-дјело се међу београдским дјевојчицама, несвјесно жељних круцијално битног васпитања у њиховом најкритичнијем животном добу, поклањала уз најузвишеније посвете… Оброци су се прескакали док се читала међу њима као ниједна лектира никад. Родитељи су ту узорну едукацију њихових лијепих цурица тихо и помно испратили, чекајући чак и свој ред на парче те драгоцјене, узорне, породичне хартије… Земљо српска, отвори се!

Не знам да ли ћеш сада прије због оног фантомског младежа на једној актуелној распјеваној вагини. Или ћеш рађе због тренутно најпознатијег српског пениса оног несрећника који је имао блиске везе с тим младежом и његовим мјестом пребивалишта. И с једним и с другим полним органом је, данима, васколики српски живаљ и лијегао и устајао захваљујући болесним српским медијима. Земљо наша, отвори се. А можеш комотно и због јавног објављивања свих оних личних и инспиративних чари њиховог општења с којима се и дан-данас у наставцима нација жељно трује… И како ствари стоје, тим редовним медијским оброцима пуним разних болешчина неће бити скоро краја. Као да нас смишљено тове пред тотално морално клање и духовно посрнуће. Земљо наша, отвори се!

Или ћеш прије због оне вишемјесечне, и јебо им пас медијску матер – још увијек актуелне српске тортуре оног манијака и идиота у улози једног пјевача и његових антиморалних манифетлука што оно мало српског здравог разума мјесецима о јаду забавише! Имао је и он шта нашу лијепу дјецу научити за све ово вријеме, мноштво је вијести о њему и његових клипова на “Youtubu”, од оних како се правилно вуче црта кокаина, како се убија од алкохола, како се вози без дозволе, како треба брзо живјети и лагано страдати… Земљо, отвори се опет!

Да ли ћеш због тога што је и у миру Србин на Србина “ономад” у Бања Луци руком кренуо? Да ли ћеш због оног убијеног дјетета, такође у Бањој Луци, без икакве родитељске шансе да се сазна ко је и зашто га тако брутално убио? Ако је већ то дијете било криминалац и наркоман, како је у медијима и друштву незванично представљен, не разумијем зашто се не обзнани ко уби једног криминалца и наркомана који је био толико штетан за нашу дјецу и наше друштво? Чега се то и ко плаши у тој објави…? Земљо наша, отвори се… То је дијете као и сва наша дјеца имало права на живот и све судове овога свијета, уосталом као и сви ми. Поред тога, то је било и дијете једног од многих бораца који су бранили и створили Републику Српску… Ону која мора да заштити свако своје дијете, и велико и мало. Отвори се, бо`на, опет!

Да ли ћеш због оних тазе вјешала на Теразијама, које и у највећој шали језу духа и мира изазивају. Да ли ћеш због тога што је један, све мање – глумац и не знам само које умјетности – умјетник преузео на себе да предводи одређену групу народа која би сутра да влада и организује земљу Србију на начин и у складу са културолошким манирима свога вође. Уз један, по мени и једини часни изузетак око његовог хуманитарног ангажовања. Да ли ћеш због још више тако критичних ликова у редовима власти који ову земљу парцелисаше и укњижише на своја имена? Можеш слободно и због оног „tweet” главоње што из болнице глумаше неког хумористу и гњаватора (то је већ беспотребно глумио), не чекавши ни да се охлади она несрећна жена што на правди Бога, а успут његовог посла, страдаше на наплатној рампи? Земљо, отвори се!

Отвори се због таквог стања и прилике у теби да свака шуша данас може набавити универзитетску диплому било којег ранга малтене за 2-3 седмице. И што је још горе, што у својим најистуренијим редовима имаш таквих колико хоћеш и ништа не предузимаш. Јесам ли сада ја луд или глуп што сам за своју магистарску титулу гулио и вријеме и живце равних 5 година? Јесам, идиот сам твој, признајем. Идиот сам што сам ти и дао фине паре за моје докторске студије, али ти овога доктора наука гледати нећеш док не донесеш закон о провјери свих диплома, бар у својим редовима као и санкцијама за све оне инстант каријере на које годинама жмуриш… Земљо моја мила, отвори се!

Отвори се, можда понајвише због тога што нас у теби буквално неста? Што из тебе одоше више и они не толико образовани и стручни, а камоли она златна дијеца у чију си школу уложила све што си могла. Они који бјеже, јер не могу доћи до изражаја од ових “одштампаних” које претходно описах. Како мислиш да их зауставиш? Како мислиш да опстанеш без њих? Знање није на парчету неке хартије и мрљи мастила на њој, знање је у глави… Отвори се, прије него ли се нуждом сама не отвориш по овом питању.

Због мене лично, можеш ако хоћеш и због оне пресуде која начелника мог родног града Билеће осуди на условну + новчану казну због приватног бизниса и наношења велике штете држави која му подари један свој град, сада већ варошицу, да годинама влада и управља њоме… Не желим ни да повјерујем у то, али ипак, отвори се ти, драга моја, и због тога! Шта онда да очекујемо од оних који немају никакве везе са државом осим што се вољом Божјом родише у њој? Земљо Херцегова, отвори се! А, што се мене тиче, тамо си се одавно отворила због стања, политике, дешавања и актуелног изгледа тог истог града, јадне и никад тужније Билеће која дозволи себи један такав луксуз из којег је нико и никада више неће моћи вратити.

Земљо српска отвори се, али и праштај, јер не треба гријешити душу и рећи да је у теби све тако црно као што овдје пише. Али, ово је толико црно да је почело да боли. Да је почело буквално да једе човјека и тјера му на мозак упитне мисли о будућности нас и наше дјеце коју имамо у теби са свим овим отровним црнилом за које нико и ништа, за сада, не предузима… А може, врло лако, само да хоће! Само да хоћеш!

НАПОМЕНА: Текст строго одражава ауторове личне импресије и закључке поводом одређених жалосних друштвених ситуација и личности који имају ту прилику да јавно представљају српско друштво. Ни на који начин текстом се не жели и не намјерава импликација таквих закључака на читаоце, јер свако треба да има своје мишљење апропо ствари и дешавања наведених у тексту


АУТОР: БОЖО БОБАН ВУКОЈЕ
ИЗВОР: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар