Вучић: Не идем у Црну Гору (ВИДЕО)

  • Одговорићемо одговорношћу и пристојношћу и снагом очувању српског корпуса, не угрожавајући Црну Гору, рекао је Вучић након састанка са патријархом Иринејем.

Вучић је подсетио да званично у Црној Гори живи 28,73 одсто Срба и непуних 45 посто Црногораца, осврнувши се на „намеру дела режима у Подгорици“.

„Намера је дела режима у Подгорици да у 2021. проценат Срба буде мањи, да се смањењем српског корпуса прогласи држава у којој Срби немају своју конститутивност коју имају сви други у окружењу“, истакао је Вучић.

Председник Александар Вучић изјавио је да је у два наврата разговарао са патријархом српским Иринејем о свим важним питањима, а посебно о ситуацији у региону, нарочито о свему што се збивало после усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, и то не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа.

Рекао је да су о српском народу у Црној Гори говорили јер се не стидимо више да говоримо о српском народу.

„Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског нанрод и да нема потребе да се српски народ издаваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности“, рекао је Вучић.

„Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговирмо одгорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корупса у Црној Гори, не угрожавајући државно правни статус Црне Горе“, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић одлучио је да на Бадњи дан, ипак, не оде међу Србе на север Црне Горе.

Ту одлуку Вучић је саопштио на ванредној прес конференцији, после сусрета са патријархом Иринејом, истичући да није желео да даје алиби црногорском режиму да је то напад на независност и уставни поредак те земље.

Захвалио је десетинама верника, председницима општина и представницима српских политичких партија, који су подржали његов долазак.

„Мислио сам да је нормална, уобичајена ствар, а онда сам схватио, по реакцијама из неких кабиента у Црној Гори да то што бих приватно дошао, без политичких говора, без ичега, само да дођем у своју цркву… да то није по вољи црногорском режиму“, рекао је Вучић.

Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посета једном храму може то да изазове.

Вучић је рекао да се са његовом одлуком јутрос сагалсио и патријарх Иринеј.

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас премијера Црне Горе Душка Марковића, поводом његове изјаве да је запрепашћујући однос власти у Србији према амбасади Црне Горе, да ли је запрепашућујуће то што је „само 1.000 полицајаца чувало њихову амбасаду“.

„Премијер Марковић је изговорио поводом покушаја неуспелог паљења једне заставе, а што смо осудили истог секудна и нисмо ниједног тренутка то правдали, рекао је да је запрепашћујући однос власти Србије. Питам, да ли је запрепасћујуће то што смо само 1.000 полицајаца довели да чувају њихову амбасаду?“, запитао је Вучић.

Такође, председник Вучића пита Марковића није ли запрепашцујуиће то када хапсите Мила Божовића, менаџера у Будви, јер је на своју кућу истакао српску тробојку.

„Није ли запрепашујуће то што забрањујете и што се у појединим црквеним круговима договарате да се избаци застава СПЦ и српска застава са сваког скупа, па зато нећете видети нигде на неким подручијима ЦГ нашу тробојку са оцилима. Није ли запрепашћујуће то што нема ниједног важног Србина на неком важном месту. Није ли зпрепашцујуће то што нисте питали народ када сте признали неизвност Косова?“, пита Вучић.

Такође, Вучић пита да ли је запрпашцујуће то што су из Црне Горе слали своје званичне делагације у Книн на прославу Олује да славе што је 250.000 Срба прогнано из Хрватске.

„На све то смо мирно реагивали и поштовали ваше право да своје одлуке доносите. Онда сте сте дрзнули да нам држали придике иако смо радили све по Бечкој конвенцији и све по највшим мејдународним стандардима да би заштитили вашу амасаду. Шта је требало да затворимо Кнез Михајлову улицу. Ниједна човек није хтео да упадне у амбасаду нити је показао агресивне намере осим неколико недогороних људи људи који су хтели да пале заставу“, поручио је Вучић.

Моја кључна порука нашем народу у Црној Гори је да смо ми јединсвен народ и нећемо никоме дозовлити да нам уништи ни прошлост, ни будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Нити да нам сатру огњишта мирно нити на било који други начцин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе, само истином. Желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће и они да поштују своју браћу“, поручио је Вучић.

Извор: Б92 /Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар