У Шћеници на Бобанима прослављена крсна слава цркве

  • У селу Шћеница на Бобанима данас је прослављена крсна слава цркве која је посвећена Рођењу пресвете Богородице -Малој Госпојини и обиљежена деценија од обнове овог храма.

Свечаности на Бобанима присуствовао је градоначелник Требиња Лука Петровић, представници привредног и културног живота града, те Бобанци са свих меридијана и мјештани овог и околних села.

Градоначелник Петровић је изразио задовољство што се народ у овим селима, гдје је послијератни живот био веома тежак, окупља и враћа на своја огњишта и што заједничким снагама раде на обнови живота на том подручју.

„Очито да међу њима постоји добра комуникација, жеља да се овдје живот задржи, одржи, да људи долазе, обнављају своје куће и имања“, истакао је Петровић.

Он је рекао да ће Град Требиње радити на стварању бољих животних услова за мјештане Шћенице и околних села.

„Из буџета Града ћемо издвојити средства за грађевински материјал за изградњу капеле, односно парохијског дома. Мјештани ће својим рукама да направе дом и надам се да ће већ наредне године бити у функцији. Материјал се може преузети, колико је сутра, а домаћини нека се договоре о изградњи и организују се. Тај материјал ће, сигуран сам, отићи у праве руке, јер ови људи не само да вреднују сваки динар уложен у овај крај него ће и даље међусобно комуницирати и окупљати се“, истакао је Петровић.

Градоначелник Требиња је рекао да им ће помоћи и у санацији дијела пута који је у лошем стању.

„Видјели смо да је 1,7 км макадам, па ћемо настојати да са Општином Равно нађемо рјешење да прилаз до гробља буде потпуно уређен“, рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је из буџета Града за 2018. године у оквиру програма обнове и одржавања села до сада издвојено 55.000 марака за помоћ онима који желе да обнављају своју имовину и врате се на вијековна огњишта.

„У разговору са мјештанима изразио сам спремност градске управе да им помогнемо у обнови кућа, посебно онима који до сада нису добијали никакву помоћ“, додао је Петровић.

Славко Миљак, предсједник Црквеног одбора Шћеница је презадовољан сарадњом са градском управом. Каже да су наишли на велико разумијевање.

„Презадовољни смо, свим што се овдје дешава. Хоћемо да одржимо ово мјесто, хоћемо свим снагама да радимо на обнови живота. Долазе нам људи са свих страна. Недавно смо, ми из Црквеног одбора, били код градоначелника Требиња и наишли смо на широко разумијевање и топлину“, наводи Миљак.

Момчило Шошо, поријеклом из села Баљевца са Бобана, сада живи у Канади. Од обнове цркве, већ деценију, сваке године долази на Бобане и ту борави по два мјесеца.

„Овдје сам на одмору. Долазак ми много значи, као храна и пиће, а и дружење. Ми не можемо без дружења. Не заборављамо своја огњишта и коријене, то не смијемо јер без тога нико не може опстати“, истакао је Шошо.

Борислав Кипераш, живи у Аустралији, мајка му је рођена у селу Башићи, а отац у Киперима. За Бобане га вежу успомене из дјетињства.

„Долазим од 2008. године, кад год могу. Трудим се да будем ту када је слава цркве. Ово је специјално мјесто за које ме вежу најљепше успомене из дјетињства и не могу да не дођем“, каже Борислав.

У селу Шћеница живи седам мјештана, а доста је оних који редовно долазе и обилазе своја имања.

Д.Р. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар