У Панчеву отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

  • У организацији Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду и Архива Југославије, уз присуство великог броја грађана Панчева, у четвртак 21. марта, у галерији Градске библиотеке Панчева, отворена је изложба „Јован Дучић у дипломатији“.

Изложба обухвата 150 изабраних фотографија и докумената из Архива Југославије, из периода рада великог песника као дипломате, у осам европских и једном афричком граду. Дучићевих 30 година проведених у дипломатији постали су део те историје  међународог политичког и дипломатског живота.

Бројни грађани Панчева, међу којима је било и Херцеговаца који живе у Панчеву, исказали су своје задовољство што имају прилику и могућност да боље упознају живот и рад овог истакнутог Требињца.

У програму отварања изложбе присутнима су се обратили директор библиотеке Дејан Боснић, председник Удружења Требињаца  „Јован Дучић“ у Београду Жарко Ј. Ратковић, аутор изложбе Миладин Милошевић и песник Божидра Глоговац.

Свечаност је употпунила музичким нумерама на класичној гитари млада Софија Свидерски.

Изложба у Панчеву је 23. поставка по реду, с истом тематиком, која се представља грађанима широм Србије и Републике Српске.

Председник Удружења Требињаца Жарко Ј. Ратковић, у оквиру предстојећег  Светског дана књиге и ауторских права, поклонио је у име Удружења, Градској библиотеци  Панчева неколико књига: Јован Дучић „Анексија Босне и Херцеговине и српско питање„, Миладин Милошевић „Дипломатски списи Јована Дучића„ и др Владимир Ћоровић „Лука Вукаловић и Херцеговачки устанци 1852-1862„ које је у претходном периоду штампало Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду.

На изложби су присутни грађани Панчева  показали велику заинтересованост и за пропагандни туристички материјал Града Требиња. То је била прилика и да се боље упознају са оним што Град Требиње нуди у сфери туризма.

 

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар